Best Recipes
s kyslou smotanou

Kysnuté tekvicové pagáče

Recept na tieto tekvicové pagáče som si vymyslela v duchu hesla "varím zo zásob". A naozaj sa vydarili, deti ich chceli jesť ešte horúce.

potrebujeme:

200 ml plnotučného mlieka

1 ČL kryštáľového cukru

20 g droždia

cca 750 g polohrubej múky

20 - 30 g soli

200 g 16 % kyslej smotany

1 vajce

150 g bravčovej masti

200 g tekvicového pyré

1 žĺtko na potretie

tekvicové semienka na posypanie



Príprava
Kroky: 8

K pagáčom sa výborne hodí nejaká výrazná nátierka. Kým vychladli, naša 13 ročná dcéra k nim urobila rýchlu a jednoduchú cesnakovú nátierku.

1.

Začnem prípravou kvásku. Do teplého (nie horúceho) mlieka vmiešam cukor a rozmrvené droždie. Prikryjem a nechám 10 - 15 minút postáť, alebo kým sa droždie neaktivuje - nenaboptná.

2.

Medzitým do misy, v ktorej budem miesiť cesto, odvážim múku a soľ, pridám kyskú smotanu, vajce, bravčovú masť a tekvicové pyré.

3.

Nakoniec do misy vlejem aj celý kvások a vymiesim hladké cesto. 

4.

Vymiesené cesto prikryjem a nechám aspoň hodinu kysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem.

5.

Po vykysnutí cesto opatrne preložím na pracovnú plochu, bude veľmi jemné, nie je potrebné ho zase premiesiť. Rukami ho opatrne porozťahujem, podľa potreby podsýpam múkou, aby sa nelepilo na pracovnú plochu.

     

6.

Vykrojím kolieska. Ja som zvolila pohár s priemerom 6 cm, lebo som chcela pagáče väčšie. Poukladám ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Počas pečenia ešte trochu podrastú, tak ich nedávam blízko vedľa seba.

7.

Pagáče potriem žĺtkom vymiešaným s troškou vody a ozdobím tekvicovými semienkami. 

8.

Pečiem v rúre vyhriatej na 180 stupňov 15 - 18 minút, do zlatista.

Na prípravu týchto pagáčov som použila pyré z hokkaido tekvice. Rovnako však bude podľa mňa fungovať aj tekvica maslová. 

Veľkosť pagáčov závisí od vás. Ja som chcela pagáče väčšie, poslúžili ako pečivo k cesnakovej nátierke. Môžete však vykrajovať aj malé chuťovky, vtedy povyťahujte alebo vyvaľkajte cesto na tenšiu placku. 

Keďže ide do pagáčov dosť mokrých prísad, použite toľko múky, aby ste vymiesili jemné, ale pružné cesto. Nie tekuté. Ja som pri miesení potrebovala spolu 750 gramov polohrubej múky. 
Množstvo soli nechám tiež na vás, ja som dala 30 g morskej.

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

z kvásku poliš

Domáce bagety

s tvarohom a jahodami

Piškótová roláda

raňajkové pečivo

Maslové uzlíky

so slivkovým lekvárom

Parené buchty

rýchla maškrta

Domáci pribináčik

s kešu krémom

Power koláčiky