Best Recipes
s kyslou smotanou

Kysnuté tekvicové pagáče

Recept na tieto tekvicové pagáče som si vymyslela v duchu hesla "varím zo zásob". A naozaj sa vydarili, deti ich chceli jesť ešte horúce.

potrebujeme:

200 ml plnotučného mlieka

1 ČL kryštáľového cukru

20 g droždia

cca 750 g polohrubej múky

20 - 30 g soli

200 g 16 % kyslej smotany

1 vajce

150 g bravčovej masti

200 g tekvicového pyré

1 žĺtko na potretie

tekvicové semienka na posypanie



Príprava
Kroky: 8

K pagáčom sa výborne hodí nejaká výrazná nátierka. Kým vychladli, naša 13 ročná dcéra k nim urobila rýchlu a jednoduchú cesnakovú nátierku.

1.

Začnem prípravou kvásku. Do teplého (nie horúceho) mlieka vmiešam cukor a rozmrvené droždie. Prikryjem a nechám 10 - 15 minút postáť, alebo kým sa droždie neaktivuje - nenaboptná.

2.

Medzitým do misy, v ktorej budem miesiť cesto, odvážim múku a soľ, pridám kyskú smotanu, vajce, bravčovú masť a tekvicové pyré.

3.

Nakoniec do misy vlejem aj celý kvások a vymiesim hladké cesto. 

4.

Vymiesené cesto prikryjem a nechám aspoň hodinu kysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem.

5.

Po vykysnutí cesto opatrne preložím na pracovnú plochu, bude veľmi jemné, nie je potrebné ho zase premiesiť. Rukami ho opatrne porozťahujem, podľa potreby podsýpam múkou, aby sa nelepilo na pracovnú plochu.

     

6.

Vykrojím kolieska. Ja som zvolila pohár s priemerom 6 cm, lebo som chcela pagáče väčšie. Poukladám ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Počas pečenia ešte trochu podrastú, tak ich nedávam blízko vedľa seba.

7.

Pagáče potriem žĺtkom vymiešaným s troškou vody a ozdobím tekvicovými semienkami. 

8.

Pečiem v rúre vyhriatej na 180 stupňov 15 - 18 minút, do zlatista.

Na prípravu týchto pagáčov som použila pyré z hokkaido tekvice. Rovnako však bude podľa mňa fungovať aj tekvica maslová. 

Veľkosť pagáčov závisí od vás. Ja som chcela pagáče väčšie, poslúžili ako pečivo k cesnakovej nátierke. Môžete však vykrajovať aj malé chuťovky, vtedy povyťahujte alebo vyvaľkajte cesto na tenšiu placku. 

Keďže ide do pagáčov dosť mokrých prísad, použite toľko múky, aby ste vymiesili jemné, ale pružné cesto. Nie tekuté. Ja som pri miesení potrebovala spolu 750 gramov polohrubej múky. 
Množstvo soli nechám tiež na vás, ja som dala 30 g morskej.

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Domáce bagety

S prípravou tohto pečiva musíte síce začať deň vopred, ale je to naozaj hračka. Neľakajte sa, zvládnu ho aj "nekváskovači". Kvások poliš sa pripravuje totiž z čerstvého droždia.

Cesnakové slimáky

Pôvodne to mali byť žemličky alebo bagetky. V chladničke som však našla ešte medvedí cesnak, tak z toho nakoniec boli takéto slimáčiky.

Chrumkavý chlieb bez droždia

Nie je umenie upiecť chrumkavý bochník chleba, keď kváskujete alebo keď máte doma čerstvé, či sušené droždie... Teraz ho budete vedieť upiecť aj bez týchto momentálne nedostatkových ingrediencií.

Extra rýchly Naan

Naan je typickým pečivom predovšetkým v indickej kuchyni. Táto chlebová placka sa používa najmä ako príloha k hlavnému jedlu, ale môžete ju použiť aj ako chuťovku.

Ľanový chlieb bez múky

I keď samozrejme nič nenahradí vôňu a chuť čerstvo upečeného poctivého kváskového bochníka chleba, nie je na škodu mať vo svojom repertoári recept na chlebík bez múky. Tento je z ľanových a slnečnicových semienok.

Celozrnné tortilly

Čítali ste si už niekedy zloženie na obale tortíl, ktoré viete bežne kúpiť v obchodoch? Mne sa viac ako nepozdávalo a tak som sa pustila do výroby zdravších, domácich.

Tekvicové pagáčiky

Tekvicové pagáčiky (alebo štvorčeky) som prvýkrát piekla na synovu narodeninovú oslavu. Deti sa ich nevedeli dojesť a zo stola zmizli ako prvé :-P Ďalši z výborných receptov, ako ich naučiť jesť možno menej obľúbenú zeleninu.

Oopsie bread

Oopsie bread nie je žiadna novinka. Poznajú ho najmä tí, ktorí sa z nejakého dôvodu snažia obmedziť alebo úplne vylúčiť konzumáciu klasického chlebíka. Ale tú nátierku si predsa len treba na niečo namazať, že?

Vyskúšajte

Moje receptové inšpirácie.

len z troch ingrediencií

Rýchly slivkový džem

osviežujúci dezert

Marhuľové rezy

základný recept

Tortový korpus

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

s pudingovým krémom

Krehké ovocné košíčky

s vločkami a tvarohom

Šťavnatý ríbezľový koláč

s malinovou omáčkou

Jogurtová panna cotta

s džemom a nugátom

Pišingerove rezy

cícerová chuťovka trochu inak

Bylinkový falafel