Best Recipes
s kyslou smotanou

Kysnuté tekvicové pagáče

Recept na tieto tekvicové pagáče som si vymyslela v duchu hesla "varím zo zásob". A naozaj sa vydarili, deti ich chceli jesť ešte horúce.

potrebujeme:

200 ml plnotučného mlieka

1 ČL kryštáľového cukru

20 g droždia

cca 750 g polohrubej múky

20 - 30 g soli

200 g 16 % kyslej smotany

1 vajce

150 g bravčovej masti

200 g tekvicového pyré

1 žĺtko na potretie

tekvicové semienka na posypanie



Príprava
Kroky: 8

K pagáčom sa výborne hodí nejaká výrazná nátierka. Kým vychladli, naša 13 ročná dcéra k nim urobila rýchlu a jednoduchú cesnakovú nátierku.

1.

Začnem prípravou kvásku. Do teplého (nie horúceho) mlieka vmiešam cukor a rozmrvené droždie. Prikryjem a nechám 10 - 15 minút postáť, alebo kým sa droždie neaktivuje - nenaboptná.

2.

Medzitým do misy, v ktorej budem miesiť cesto, odvážim múku a soľ, pridám kyskú smotanu, vajce, bravčovú masť a tekvicové pyré.

3.

Nakoniec do misy vlejem aj celý kvások a vymiesim hladké cesto. 

4.

Vymiesené cesto prikryjem a nechám aspoň hodinu kysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem.

5.

Po vykysnutí cesto opatrne preložím na pracovnú plochu, bude veľmi jemné, nie je potrebné ho zase premiesiť. Rukami ho opatrne porozťahujem, podľa potreby podsýpam múkou, aby sa nelepilo na pracovnú plochu.

     

6.

Vykrojím kolieska. Ja som zvolila pohár s priemerom 6 cm, lebo som chcela pagáče väčšie. Poukladám ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Počas pečenia ešte trochu podrastú, tak ich nedávam blízko vedľa seba.

7.

Pagáče potriem žĺtkom vymiešaným s troškou vody a ozdobím tekvicovými semienkami. 

8.

Pečiem v rúre vyhriatej na 180 stupňov 15 - 18 minút, do zlatista.

Na prípravu týchto pagáčov som použila pyré z hokkaido tekvice. Rovnako však bude podľa mňa fungovať aj tekvica maslová. 

Veľkosť pagáčov závisí od vás. Ja som chcela pagáče väčšie, poslúžili ako pečivo k cesnakovej nátierke. Môžete však vykrajovať aj malé chuťovky, vtedy povyťahujte alebo vyvaľkajte cesto na tenšiu placku. 

Keďže ide do pagáčov dosť mokrých prísad, použite toľko múky, aby ste vymiesili jemné, ale pružné cesto. Nie tekuté. Ja som pri miesení potrebovala spolu 750 gramov polohrubej múky. 
Množstvo soli nechám tiež na vás, ja som dala 30 g morskej.

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

"Burgyňáky"

Cukrovú repu alebo burgyňu si asi mnohí nespájajú napríklad s pečením. Keď sa k nej dostanem, tak jednoznačne musia byť pagáče.

"Obyčajné" pletenky či rožky

Napriek tomu, že kváskujem už niekoľko rokov, nepohrdneme ani "obyčajným" bielym rožkom, či pletenkou.

Domáce tortilly

Tortilly alebo chlebové placky sa dajú v kuchyni využiť na nekonečné množstvo spôsobov. Ich príprava je taká jednoduchá, že je škoda kupovať ich v obchode.

Domáce bagety

S prípravou tohto pečiva musíte síce začať deň vopred, ale je to naozaj hračka. Neľakajte sa, zvládnu ho aj "nekváskovači". Kvások poliš sa pripravuje totiž z čerstvého droždia.

Cesnakové slimáky

Pôvodne to mali byť žemličky alebo bagetky. V chladničke som však našla ešte medvedí cesnak, tak z toho nakoniec boli takéto slimáčiky.

Chrumkavý chlieb bez droždia

Nie je umenie upiecť chrumkavý bochník chleba, keď kváskujete alebo keď máte doma čerstvé, či sušené droždie...

Extra rýchly Naan

Naan je typickým pečivom predovšetkým v indickej kuchyni. Táto chlebová placka sa používa najmä ako príloha k hlavnému jedlu, ale môžete ju použiť aj ako chuťovku.

Ľanový chlieb bez múky

I keď samozrejme nič nenahradí vôňu a chuť čerstvo upečeného poctivého kváskového bochníka chleba, nie je na škodu mať vo svojom repertoári recept na chlebík bez múky. Tento je z ľanových a slnečnicových semienok.

Vyskúšajte

Moje receptové inšpirácie.

nesmrteľný zákusok

Punčové rezy

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

základný recept

Tortový korpus

s domácou žemľou

Domáci hamburger

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

ako využiť zásobu bielkov

Bezé roláda

alebo džemové kvapky

Jam drops

chrumkavá chuťovka

Syrové praclíky

dvojfarební prekvapenie

Metrový koláč

iba tri ingrediencie

Expresné mandľové sušienky

zjednodušená verzia

Parížske rožky

poliate čokoládou

Plnené medovníky

s voňavým korením

Perníková granola

s ovocím a pivom

Vianočný koláč

chrumkavá maškrta

Mandľové sucháre

s tvarohom a ovocím

Filo košíčky

s gaštanovou múkou

Mandľové biscotti

s farebnou posýpkou

Kakaové stromčeky

s karamelovým krémom

Kokosové laskonky

zdravá chuťovka

Pečený cícer