Best Recipes
s džemom a čokoládou

Linecké kokosky

Keď som bola malá, tak jedným z bežne dostupných zákuskov boli linecké kolieska s kokoskou, zlepené džemom a máčané v čokoláde. Pamätáte si ich? Ja som si na tieto sviatky vyrobila ich verziu bez múky a cukru.

na kokosky:

3 bielka

150 g strúhaného kokosu

cca 1 ČL vanilkového extraktu (nemusí byť)


na linecké kolieska:

150 g mletých mandlí

50 g masla

1 vajíčko


na dokončenie:

džem na zlepovanie

roztopená horká čokoláda (aspoň 70%)



Príprava
Kroky: 10

Pripraviť dezert bez cukru a múky nie je nič zložité, nemusíte sa toho báť. Ja som si na menej sladkú chuť zvykla veľmi rýchlo. Výhodou takéhoto dezertu je aj to, že vám na uspokojenie vášho maškrntého "ja" bude stačiť podstatne menej kúskov. 😉

1.

Bielky vyšľahám do pevného snehu. Ochutím vanilkovým extraktom.

2.

K snehu opatrne vareškou vmiešam strúhaný kokos.

3.

Plech vysteliem papierom na pečenie a lyžicou naň tvarujem menšie kôpky (kokosky), ktoré podľa potreby ešte prstami upravím do požadovaného tvaru.

4.

Pečiem v rúre vyhriatej na 170 stupňov približne 12 minút, do zlatista. Z tohto množstva cesta mi vyšlo 13 kokosiek.

5.

Kým kokosky chladnú, pripravím linecké kolieska. Všetky suroviny na cesto vymiešam, zabalím do fólie a dám aspoň na hodinu vychladiť do chladničky.

6.

Vychladené cesto vyvaľkám medzi dvoma hárkami papiera na pečenie a vykrojím kolieska.

7.

Vykrojené kolieska poukladám na plech vystlaný papierom na pečenie a pečiem v rúre vyhriatej na 170 stupňov asi 10 minút (v závislosti od ich veľkosti a hrúbky).

8.

A ideme tvoriť výsledný dezert: linecké koliesko potriem džemom a naň položím kokosku. Dám do chladničky stuhnúť.

9.

Kým sa koláčiky chladia, roztopím vo vodnom kúpeli čokoládu a kokosky do nej opatrne namáčam. Stačí iba spodnú časť.

10.

Opäť nechám vychladiť, aby čokoláda stuhla. Skladujem v chlade.

Aby chuť kokosiek naozaj vynikla, odporúčam použiť bio strúhaný kokos, podľa mňa je o niečo sladší. Ja som použila kokos značky Alnatura.
Džem použite akýkoľvek máte radi. Mne sa k týmto kokoskám hodí najviac marhuľový alebo kyslejší ríbezľový. Je len na vás, či použijete džem s cukrom alebo bez. 
Ak by ste sa obávali, že kokosky bez cukru u vás nikto nebude jesť (predsa len si treba na menej sladkú chuť chvíľu zvykať), pridajte k bielkom počas šľahania aj trochu cukru. Množstvo nechám na vás.
Rovnako môžete upiecť linecké kolieska z "klasického" cesta z múky a cukru.

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

koláč lenivej gazdinky

Sypaný tvarohový koláč

fašiangová dobrota

Kysnuté šišky

s jablkovým pyré

Kakaová bábovka

so slivkovým lekvárom

Perníková roláda

dezert nielen na nedeľu

Medový krémeš

s malinovou omáčkou

Tvarohové šišky