Best Recipes
Vianočná klasika

Linecké pečivo

Krehké vianočné pečivo, ktoré nechýba asi na žiadnom sviatočnom stole. U nás doma by to bez neho ani neboli poriadne Vianoce.

potrebujeme:

250 g hladkej špaldovej múky

125 g masla

50 g práškového cukru

2 žĺtka

džem na zlepovanie



Príprava
Kroky: 6

1.

Pri príprave lineckého pečiva dodržujeme zásady ako pri príprave krehkého cesta. Predovšetkým pracujeme rýchlo, ideálne je, keď máme kuchynský robot so sekacími nožmi. Stačí doň vložiť všetky ingrediencie a pár stalčení pulzného tlačidla sa o všetko postará. Ak by sa vám zdalo byť cesto suchšie, môžete pridať 1 - 2 PL studenej vody.

2.

Takto pripravené cesto zabalím do potravinovej fólie a dáme aspoň na pol hodinu do chladničky.

3.

Po vychladení cesto rozvaľkám buď medzi dvoma listami papiera na pečenie, alebo na silikónovej podložke, ktorú len veľmi jemne pomúčim.

4.

Vykrajujem vybrané tvary, ktoré poukladám na plech vystlaný papierom na pečenie.

5.

Pečiem v rúre vyhriatej na 170 stupňov približne 10 minút. Keďže každá rúra pečie inak, treba koláčiky strážiť a vytiahnúť ich ihneď ako začnú ich okraje veľmi jemne hnednúť.

6.

Po vychladnutí ich zlepujem džemom. Pokúste sa nechať ich odstáť aspoň jeden deň, aby sa pekne rozležali. 

Cesto na linecké koláčiky môžete samozrejme vyrobiť v mnohých obmenách. Stačí keď časť múky nahradíte napríklad kakaom, či mletými orieškami. Alebo k múke pridáte štipku mletého muškátového oriešku, kardamónu, citrónovú kôru, ...
Práškový cukor nemávam doma veľmi často, tak ho nahradím napríklad prírodným trstinovým, ktorý si zomeliem v mlynčeku na kávu.

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

z kvásku poliš

Domáce bagety

s tvarohom a jahodami

Piškótová roláda

raňajkové pečivo

Maslové uzlíky

so slivkovým lekvárom

Parené buchty

rýchla maškrta

Domáci pribináčik

s kešu krémom

Power koláčiky