Best Recipes
a bez cukru

Linecké pečivo bez múky

Tento recept je výborným príkladom toho, že aj také vianočné maškrtenie môže byť o niečo zdravšie. A možno aj o niečo chutnejšie, napriek tomu, že pri pečení nepoužijete žiadnu múku a cukor.

potrebujeme:

300 g mandľovej múky

2 vajíčka

100 g masla

1 citrón (kôra)

džem na zlepovanie



Príprava
Kroky: 7

Vďaka mandľovej múke sú koláčiky oveľa sýtejšie, nemusíte ich preto robiť veľa.

1.

Všetky suroviny musia mať izbovú teplotu, preto maslo a vajíčka nezabudnite vybrať z chladničky skôr.

2.

Zmäkknuté maslo vymiešam s vajíčkami a nakoniec pridám citrónovú kôru a mandľovú múku. Cesto sa dobre vypracuje aj klasicky v miske vareškou, alebo v kuchynskom robote. Skúste, čo vám bude viac vyhovovať. Lebo spojiť maslo s vajíčkami môže byť niekedy výzva. 😊

3.

Vypracované cesto zabalím do potravinovej fólie a dám aspoň na hodinu do chladničky. (Ja som ho mala v chladničke aj dva dni, kým som mala čas na pečenie.)

4.

Vychladené cesto rozvaľkám medzi dvoma hárkami papiera na pečenie. Nebude sa vám tak lepiť na valček, či pracovnú plochu a nemusíte tak pridávať do cesta ďalšiu mandľovú múku.

5.

Vykrojím vybrané tvary, ktoré poukladám na plech vystlaný papierom na pečenie.

6.

Pečiem v rúre vyhriatej na 170 stupňov 10 - 12 minút, v závislosti od veľkosti koláčikov.

7.

Po vychladnutí zlepujem napríklad džemom a skladujem v chladničke.

Maslo s vajíčkami nemusíte spojiť úplne do hladka. Ja na to nikdy nemám trpezlivosť. 😇 Keď však k nim v miešate mandľovú múku, všetky suroviny sa pekne spoja.

Na zlepovanie koláčikov môžete použiť napríklad aj čokoládu, čokoládovo-orieškovú nátierku, či rôzne ochutené maslá. Alebo upečené koláčiky zlepovať nemusíte, iba ich ozdobte roztopenou čokoládou a podávajte ako sušienky.

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Kváskové panettone

Poznáte Panettone? Je to typické talianske sviatočné sladké pečivo. Obyčajne sa pripravuje z droždia, hrozienok, ale aj kandizovanej citrusovej kôry, či mandlí... Ja som si tento rok vytýčila ako výzvu jeho kváskovú úpravu. I keď je príprava cesta o niečo zdĺhavejšia, nie je to nič náročné a výsledo

Perníková roláda

Ak nemáte trpezlivosť, či čas na vykrajovanie a ozdobovanie medovníkov, mám tu pre vás jeden skvelý recept. Perníková roláda plnená slivkovým lekvárom urobí na sviatočnom stole možno ešte väčšiu parádu.

Ovocné košíčky

Košíčky plnené zmesou sušeného ovocia a voňavého korenia sú v zahraničí známe ako Mince pies. Už niekoľko rokov sú tieto chutné koláčiky súčaťou aj nášho sviatočného stola.

Opité medovníky

Medovníky patria bez debaty k najtradičnejším vianočným koláčikom. Ja vám tento raz ponúkam ich menej tradičnú, ale nemenej chutnú (ak nie chutnejšiu) "opitú" verziu.

Sušienky s mandľovým maslom

Toto sú asi tie najrýchlejšie sušienky, ktoré viem pripraviť. Ich príprava mi spolu s pečením nezaberie viac ako 15 minút! V poslednej dobe "fičím" na mandľovom masle, tak sa ho snažím používať kde sa dá.

Vianočka

Vianočka je v našej rodine typické vianočné pečivo. V detstve to bol dokonca jeden z chodov Štedrej večere, V súčasnosti patrí predovšetkým k sviatočným raňajkovým stáliciam.

Linecké pečivo

Krehké vianočné pečivo, ktoré nechýba asi na žiadnom sviatočnom stole. U nás doma by to bez neho ani neboli poriadne Vianoce.

Zázvorové rožky

Predpokladám, že vo väčšine domácnosti nájdete na sviatočnom stole vanilkové rožky. U nás ich nahradili rožky zázvorové, ktoré sú vďaka kandizovanému zázvoru trošku pikantné, ale pridaním mletých mandlí zároveň veľmi krehké a jemné.

Vyskúšajte

Moje receptové inšpirácie.

len z troch ingrediencií

Rýchly slivkový džem

osviežujúci dezert

Marhuľové rezy

základný recept

Tortový korpus

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

s pudingovým krémom

Krehké ovocné košíčky

s vločkami a tvarohom

Šťavnatý ríbezľový koláč

s malinovou omáčkou

Jogurtová panna cotta

s džemom a nugátom

Pišingerove rezy

cícerová chuťovka trochu inak

Bylinkový falafel