Best Recipes
chrumkavá maškrta

Mandľové sucháre

Mandľové sucháre patria k nášmu obľúbenému sviatočnému pečivu. Tieto úžasne chrumkavé kúsky sa hodia tak ku káve, ako i k horúcemu čaju.

potrebujeme:

4 bielky

150 g práškového cukru

150 g hladkej múky

100 g celých neošúpaných mandlí

1/2 ČL vanilkového extraktu



Príprava
Kroky: 6

Mandľové sucháre sú skvelým spôsobom ako spotrebovať zvyšné bielky. Pri ich príprave si vystačíte so základnými surovinami, ktoré má v kuchyni určite každý.

1.

Z bielkov vyšľahám jemnú penu. Postupne do nej pridám práškový cukor a šľahám, kým nevznikne tuhý a lesklý sneh.

2.

Do takto vyšľahaného snehu opatrne vareškou vmiešam múku a mandle.

3.

Cesto vylejem do obdĺžnikovej hranatej formy na biskupský chlebík, ktorú som vymazala zmäkknutým maslom a vysypala múkou.

4.

Pečiem v rúre vyhriatej na 180 stupňov 40 minút.

5.

Po upečení cesto z formy vyberiem a zabalím do alobalu a nakoniec do kuchynskej utierky. Nechám odpočinúť do druhého dňa.

6.

Na druhý deň upečený plát cesta pokrájam zúbkovaným nožom na tenké plátky. Tie poukladám na plech vystlaný papierom na pečenie a suším v rúre vyhriatej na 150 stupňov približne 25 min. Sucháre pre istotu kontrolujem, aby veľmi nestmavli. Mali by byť len tak jemne ružové a predovšetkým chrumkavé.

Z tohto množstva mi vyšlo skoro 50 kusov suchárov. Závisí to od toho, aké tenké sa mi ich podarí nakrájať.  Ak by ste však chceli sucháre o niečo väčšie (vyššie), stačí použiť menšiu formu na pečenie. 
Zdravšiu verziu pripravíte veľmi jednoducho: časť hladkej múky nahraďte celozrnnou, prípadne inou múkou a práškový cukor zase napríklad zomletým prírodným trstinovým. Vanilkový extrakt môžete nahradiť mandľovým likérom, amarettom.
Nebojte sa experimentovať a skúšať aj iné kombinácie.

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Jam drops

Ďalší recept z množstva variácií lineckého cesta. Tento raz sa džem doslova kvapne do jamky koláčika, preto ten názov.

Expresné mandľové sušienky

Tieto mandľové kôpky si proste musíte zamilovať! Expresné mandľové sušienky dokážete pripraviť v rekornom čase a z rekordne malého počtu surovín.

Mandľové biscotti

Známe talianske chrumkavé pečivo má mnoho podôb. Pri každej verzii však musíte dodržať vždy ten istý postup. Aby boli biscotti naozaj chrumkavé, musia byť dvakrát pečené.

Kakaové stromčeky

Kakaové stromčeky sú veľmi milou a efektnou dekoráciou sviatočného stola. A pritom to je "len" linecké cesto s troškou kakaa.

Kakaové makrónky

Poviem vám, že upiecť makrónky bola pre mňa asi tá najväčšia kuchárska výzva. Vyžiadalo si to niekoľko nevydarených pokusov, ale nakoniec sa mi predsa len podarili!

Linecké kokosky

Keď som bola malá, tak jedným z bežne dostupných zákuskov boli linecké kolieska s kokoskou, zlepené džemom a máčané v čokoláde. Pamätáte si ich? Ja som si na tieto sviatky vyrobila ich verziu bez múky a cukru.

Vanilkové rožky bez cukru

Všetko je len otázka zvyku. Ak si raz zvyknete na život bez cukru (alebo iba s minimom cukru), ani také klasické vanilkové rožky vám už nebudú veľmi chutiť. To si už potom budete na Vianoce pripravovať len takéto, bez cukru.

Marcipánové guľky

Ak máte radi marcipán tak ako my, tak teraz si prídete na svoje. Tieto guľky sú vďaka použitým surovinám možno trošku nezvyčajné, ale všetci ochutnávači sa zhodli na jednom: sú fantastické!

Vyskúšajte

Moje ďalšie inšpirácie.

s kakaovým korpusom

Tiramisu torta

a čokoládovými kvapkami

Sušienky so slaným karamelom

s mletým mäsom

Gyoza taštičky

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

s domácou žemľou

Domáci hamburger

základný recept

Tortový korpus

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

s tvarohovým krémom

Medová torta

so slaným karamelom

Čokoládové tartaletky

s kuracím mäsom

Cézar šalát

nesmrteľný zákusok

Punčové rezy

ako využiť zásobu bielkov

Bezé roláda

chrumkavá chuťovka

Syrové praclíky

dvojfarební prekvapenie

Metrový koláč

zjednodušená verzia

Parížske rožky

poliate čokoládou

Plnené medovníky