Best Recipes
raňajkové pečivo

Maslové uzlíky

Toto sladké pečivo je vlastne akási obdoba vianočky, ktorú my ľúbime najmä na raňajky. Spolu s maslom a marhuľovým lekvárom to je neprekonateľná kombinácia! A hrnček mlieka, či šálka čiernej kávy k tomu.

na kvások:

250 ml plnotučného mlieka

10 g kryštáľového cukru

1 kocku droždia


ďalej na cesto:

500 g hladkej múky

250 g polohrubej múky

štipku soli

100 g kryštáľového cukru

2 vajíčka

160 g roztopeného masla


na dokončenie:

1 žĺtok

mandľové plátky (nemusia byť)



Príprava
Kroky: 7

Z tohto cesta môžete pripraviť nielen takéto uzlíky, ale v podstate akékoľvek sladké pečivo. Rožky, pletenky, či mini vianočky, ... Cesto môžete dochutiť citrónovou kôrou, či hrozienkami a posypať makom, či mandľovými plátkami.

1.

Začnem prípravou kvásku. Do vlažného mlieka vmiešam cukor a rozdrobené droždie. Zamiešam, prikryjem a nechám aspoň 15 minút stáť, kým sa droždie neaktivuje, t.j. nenapení sa na povrchu mlieka.

2.

Medzitým rozohrejem v hrnčeku maslo a nechám ho trochu vychladnúť.

3.

V mise kuchynského robota zmiešam obe múky, soľ a cukor. Pridám vajíčka, už trochu vychladnuté maslo a naboptnaný kvások.

4.

Pomocou hnetacieho háku vymiesim hladké a pružné cesto. Prikryté ho nechám kysnúť 45 - 60 min., kým nezdvojnásobí svoj objem.

5.

Po vykysnutí ho premiestnim na pracovnú plochu, trochu premiesim a rozdelím na 8 častí. Každú časť opäť trochu premiesim, vypracujem dlhší valček a "zauzlím". 

6.

Uzlíky ukladám na plech vystlaný papierom na pečenie. Potriem ich žĺtkom, ktoré som vymiešala s pár kvapkami vody a nechám ich ešte chvíľu (cca 10 - 15 min.) podkysnúť.

7.

Rúru vyhrejem na 180 stupňov a pečiem 15 - 20 min., v závislosti od ich veľkosti. Tesne pred pečením ich môžete ešte raz potrieť žĺtkom, pípadne posypať makom, mandľovými plátkami, ...

 

Ja som z tohto množstva cesta pripravila 8 uzlíkov. Keďže počas pečenia ešte narástli, bolo to väčšie pečivo. Ak by ste chceli pečivo menšie, tak proste rozdeľte cesto na viac častí. 

Inšpiráciu na tvarovanie jednotlivých bochníčkov som hľadala na internete. Okrem takýchto uzlíkov tam nájdete množstvo postupov na výrobu ďalších zaujímavých tvarov. 

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Kváskové panettone

Poznáte Panettone? Je to typické talianske sviatočné sladké pečivo. Obyčajne sa pripravuje z droždia, hrozienok, ale aj kandizovanej citrusovej kôry, či mandlí... Ja som si tento rok vytýčila ako výzvu jeho kváskovú úpravu. I keď je príprava cesta o niečo zdĺhavejšia, nie je to nič náročné a výsledo

Veľkonočné judáše

Judáše patria k tradičnému veľkonočnému pečivu, ktoré má symbolizovať povraz, na ktorom sa Judáš obesil. Podávať by sa vraj mali na Zelený štvrtok, kedy Judáš zradil Ježiša.

Vianočka

Vianočka je v našej rodine typické vianočné pečivo. V detstve to bol dokonca jeden z chodov Štedrej večere, V súčasnosti patrí predovšetkým k sviatočným raňajkovým stáliciam.

Mazanec

Tak ako je u nás zvykom piecť na Vianoce vianočku, pečieme na Veľkú noc mazanec. Je to veľmi podobné pečivo, akurát že jeho príprava je jednoduchšia. Nemusíte sa trápiť so zapletaním copov. Z cesta proste vytvarujete bochník a hotovo.

Pečené kváskové buchty

Pečené buchty sú asi u väčšiny z nás taká kysnutá klasika. A je jedno či ich máte radi lekvárové, tvarohové, či makové. Ich kvásková verzia je pre niekoho možno vyšší level, ale stojí za vyskúšanie.

Kvásková vianočka

Vianočka patrí na náš sviatočný stôl už od môjho detstva. Ja ju teraz síce zvyknem pripravovať deťom aj niekoľkokrát do roka, ale tá "Vianočná" je predsa len vždy špeciálna.

Škoricová babka

Tiež máte tak radi všetko škoricové ako my? Nedalo mi to a popri kváskovom pečení chlebíka som sa pustila aj do skladkých kváskových pokusov. Výsledkom je napríklad táto fantastická škoricová babka.

Vianočný koláč

Vo Veľkej Británii majú svoj Christmas Pudding, my doma máme svoj "pivový koláč".

Vyskúšajte

Moje receptové inšpirácie.

poliate čokoládou

Plnené medovníky

s voňavým korením

Perníková granola

s celým makom

"Burgyňáky"

chrumkavá maškrta

Mandľové sucháre

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

základný recept

Tortový korpus

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka

s domácou žemľou

Domáci hamburger


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

s tvarohom a ovocím

Filo košíčky

s gaštanovou múkou

Mandľové biscotti

s farebnou posýpkou

Kakaové stromčeky

jednoducho a rýchlo

Domáce tortilly

s karamelovým krémom

Kokosové laskonky

zdravá chuťovka

Pečený cícer