Best Recipes
raňajkové pečivo

Maslové uzlíky

Toto sladké pečivo je vlastne akási obdoba vianočky, ktorú my ľúbime najmä na raňajky. Spolu s maslom a marhuľovým lekvárom to je neprekonateľná kombinácia! A hrnček mlieka, či šálka čiernej kávy k tomu.

na kvások:

250 ml plnotučného mlieka

10 g kryštáľového cukru

1 kocku droždia


ďalej na cesto:

500 g hladkej múky

250 g polohrubej múky

štipku soli

100 g kryštáľového cukru

2 vajíčka

160 g roztopeného masla


na dokončenie:

1 žĺtok

mandľové plátky (nemusia byť)



Príprava
Kroky: 7

Z tohto cesta môžete pripraviť nielen takéto uzlíky, ale v podstate akékoľvek sladké pečivo. Rožky, pletenky, či mini vianočky, ... Cesto môžete dochutiť citrónovou kôrou, či hrozienkami a posypať makom, či mandľovými plátkami.

1.

Začnem prípravou kvásku. Do vlažného mlieka vmiešam cukor a rozdrobené droždie. Zamiešam, prikryjem a nechám aspoň 15 minút stáť, kým sa droždie neaktivuje, t.j. nenapení sa na povrchu mlieka.

2.

Medzitým rozohrejem v hrnčeku maslo a nechám ho trochu vychladnúť.

3.

V mise kuchynského robota zmiešam obe múky, soľ a cukor. Pridám vajíčka, už trochu vychladnuté maslo a naboptnaný kvások.

4.

Pomocou hnetacieho háku vymiesim hladké a pružné cesto. Prikryté ho nechám kysnúť 45 - 60 min., kým nezdvojnásobí svoj objem.

5.

Po vykysnutí ho premiestnim na pracovnú plochu, trochu premiesim a rozdelím na 8 častí. Každú časť opäť trochu premiesim, vypracujem dlhší valček a "zauzlím". 

6.

Uzlíky ukladám na plech vystlaný papierom na pečenie. Potriem ich žĺtkom, ktoré som vymiešala s pár kvapkami vody a nechám ich ešte chvíľu (cca 10 - 15 min.) podkysnúť.

7.

Rúru vyhrejem na 180 stupňov a pečiem 15 - 20 min., v závislosti od ich veľkosti. Tesne pred pečením ich môžete ešte raz potrieť žĺtkom, pípadne posypať makom, mandľovými plátkami, ...

 

Ja som z tohto množstva cesta pripravila 8 uzlíkov. Keďže počas pečenia ešte narástli, bolo to väčšie pečivo. Ak by ste chceli pečivo menšie, tak proste rozdeľte cesto na viac častí. 

Inšpiráciu na tvarovanie jednotlivých bochníčkov som hľadala na internete. Okrem takýchto uzlíkov tam nájdete množstvo postupov na výrobu ďalších zaujímavých tvarov. 

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

z kvásku poliš

Domáce bagety

s tvarohom a jahodami

Piškótová roláda

so slivkovým lekvárom

Parené buchty