Best Recipes
ozdoba sviatočného stola

Medovníková torta

Každý sviatočný stôl si zaslúži svoju "čerešničku". V prípade Vianoc nie je nič typickejšie ako voňavá medovníková torta, ozdobená (ako inak) medovníkmi.

na korpus:

4 vajíčka

cca 120 g práškového cukru

125 ml oleja

100 ml vlažnej vody

250 g polohrubej špaldovej múky

1/2 bal. prášku do pečiva

1 plná PL sušenej pomarančovej kôry

1 PL medovníkového korenia


na krém:

400 ml plnotučného mlieka

1 bal. vanilkového pudingového prášku

250 g masla

cukor podľa chuti


na dokončenie:

džem (ja som použila jahodový)

medovníky

rozmarín a brusnice (nemusia byť)



Príprava
Kroky: 10

Torta je vynikajúca a medovníkovo voňavá aj bez medovníkov. Preto ak ich nemáte po ruke a nechcete sa zdržiavať ich prípravou, ozdobte tortu napríklad sušenými plátkami pomaranča. Medovníky jej však dodajú tú pravú atmosféru.

1.

Začnem prípravou tortového korpusu. Bielka vyšľahám s polovicou cukru do hustej peny. 

2.

Žĺtka vyšľahám so zbytkom cukru do svetlej peny a postupne všľahám olej a nakoniec vodu.

3.

Vareškou na striedačku vmiešam múku (zmiešanú s práškom do pečiva, medovníkovým korením a sušenou pomarančovou kôrou) s vyšľahaným snehom.

4.

Cesto vylejem do cca 18 cm tortovej formy, ktorej dno som vystlala papierom na pečenie. Nevymazávam.

5.

Pečiem v rúre vyhriatej na 160 stupňov cca 40 min. V polovici pečenia prikryjem povrch korpusu papierom na pečenie, aby sa nespálil.

6.

Po vychladnutí rozrežem korpus na 3 časti a naplním krémom.

7.

Príprava krému je veľmi jednoduchá: v mlieku uvarím vanilkový puding podľa návodu na obale a nechám ho vychladnúť. Povrch prikryjem potravinovou fóliou, aby sa mi nevytvorila "škrupinka" alebo "koža".

8.

Zmäkknuté maslo vyšľahám s cukrom do svetlej peny. Ja ho pridávam tak od oka, začínam s menším množstvom a postupne pridávam podľa potreby.

9.

Do našľahaného masla vmiešam po častiach vychladnutý puding.

10.

Spodnú a strednú časť torty (korpusy) potriem trochou džemu a časťou krému. Nakoniec potriem aj boky a povrch torty. Nechám dobre vychladiť a nakoniec ozdobím.

Celé čaro tejto torty spočíva v tom, že klasický tortový korpus som len ochutila pomarančovou kôrou a medovníkovým korením. 

Aby ste vyšľahali naozaj nadýchaný krém, maslo a puding musia mať izbovú teplotu. Maslo šľahajte dostatočne dlho (môže to trvať aj 5 minút), kým nebude svetlé a nadýchané. 

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

z kvásku poliš

Domáce bagety

s tvarohom a jahodami

Piškótová roláda

raňajkové pečivo

Maslové uzlíky

so slivkovým lekvárom

Parené buchty

rýchla maškrta

Domáci pribináčik

s kešu krémom

Power koláčiky