Best Recipes
Vianočná klasika

Medovníky

V našej rodine patria medovníky k neodmysliteľnému symbolu Vianoc. A kým tie Vianoce prídu, pečiem ich aj tri - štyri krát. Deti si ich dávajú kľudne aj na raňajky.

potrebujeme:

400 g hladkej špaldovej múky

100 g celozrnnej špaldovej múky

150 g práškového cukru

125 g masla

125 g tekutého medu

2 vajíčka

2 ČL perníkového korenia

2 ČL mletej škorice

1 ČL jedlej sódy

1 vajce (na potretie)



Príprava
Kroky: 7

My ozdobujeme len tie medovníky, ktoré dáme na vianočný stromček a medovníky, ktoré sú súčasťou vianočnej výzdoby. 
Môžete použiť kupované farebné polevy, poťahovacie hmoty, dekoračné cukrové guličky, hviezdičky, ... Ako ozdoba poslúžia aj kúsky orechov.

1.

Ja spracovávam cesto v kuchynskom robote so sekacími nožmi. Môžete ho však pripraviť aj ručne-stručne. Vďaka kuchynskému robotu je však cesto pripravené rýchlo a ruky zostanu čisté.
Takže všetky suroviny dám do robota a niekoľkými stlačeniami pulzného tlačidla vypracujem cesto. 

2.

Cesto zabalím do potravinovej fólie a dám aspoň na pol hodinku do chladničky. Pokojne si ho môžete pripraviť aj deň - dva vopred. V chladničke na vás počká.

3.

Vychladené cesto vyvaľkám na pracovnej doske do požadovanej hrúbky. Podľa potreby jemne poprášim múkou. Múky sa snažím použiť čo najmenej, aby nebolo cesto veľmi tuhé.
Ak pečiem medovníky väčšie, ako ozdoby na stromček, vyvaľkám cesto aj na pol centimetra. Ak pečiem menšie tvary medovníkov, na jedenie, vyvaľkám cesto asi na tri milimetre.

4.

Vykrojené medovníky poukladám na plech vystlaný papierom na pečenie. Počas pečenia sa trošku nafúknu, tak im treba nechať priestor.

5.

Pečiem v rúre vyhriatej na 180 stupňov 7 - 10 minút (v závislosti od ich veľkosti). Určite nie dlhšie, lebo keď medovníky prepečiete, budú tvrdé.

6.

A teraz nasleduje veľmi dôležitý krok, ktorý vám zaručí, že budete mať medovníky krásne mäkké.
IHNEĎ po upečení potriem medovníky rozšľahaným vajíčkom. Nemusíte sa báť, že by ste jedli surové vajíčko. Zostatkové teplo z medovníkov zabezpečí, že vajíčko nebude  po vychladnutí surové. A naviac sa budú krásne lesknúť.

7.

Ozdobujeme podľa chuti a fantázie. Alebo aj nie. :D

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

z kvásku poliš

Domáce bagety

s tvarohom a jahodami

Piškótová roláda

raňajkové pečivo

Maslové uzlíky

so slivkovým lekvárom

Parené buchty

rýchla maškrta

Domáci pribináčik

s kešu krémom

Power koláčiky