Best Recipes
Vianočná klasika

Medovníky

V našej rodine patria medovníky k neodmysliteľnému symbolu Vianoc. A kým tie Vianoce prídu, pečiem ich aj tri - štyri krát. Deti si ich dávajú kľudne aj na raňajky.

potrebujeme:

400 g hladkej špaldovej múky

100 g celozrnnej špaldovej múky

150 g práškového cukru

125 g masla

125 g tekutého medu

2 vajíčka

2 ČL perníkového korenia

2 ČL mletej škorice

1 ČL jedlej sódy

1 vajce (na potretie)



Príprava
Kroky: 7

My ozdobujeme len tie medovníky, ktoré dáme na vianočný stromček a medovníky, ktoré sú súčasťou vianočnej výzdoby. 
Môžete použiť kupované farebné polevy, poťahovacie hmoty, dekoračné cukrové guličky, hviezdičky, ... Ako ozdoba poslúžia aj kúsky orechov.

1.

Ja spracovávam cesto v kuchynskom robote so sekacími nožmi. Môžete ho však pripraviť aj ručne-stručne. Vďaka kuchynskému robotu je však cesto pripravené rýchlo a ruky zostanu čisté.
Takže všetky suroviny dám do robota a niekoľkými stlačeniami pulzného tlačidla vypracujem cesto. 

2.

Cesto zabalím do potravinovej fólie a dám aspoň na pol hodinku do chladničky. Pokojne si ho môžete pripraviť aj deň - dva vopred. V chladničke na vás počká.

3.

Vychladené cesto vyvaľkám na pracovnej doske do požadovanej hrúbky. Podľa potreby jemne poprášim múkou. Múky sa snažím použiť čo najmenej, aby nebolo cesto veľmi tuhé.
Ak pečiem medovníky väčšie, ako ozdoby na stromček, vyvaľkám cesto aj na pol centimetra. Ak pečiem menšie tvary medovníkov, na jedenie, vyvaľkám cesto asi na tri milimetre.

4.

Vykrojené medovníky poukladám na plech vystlaný papierom na pečenie. Počas pečenia sa trošku nafúknu, tak im treba nechať priestor.

5.

Pečiem v rúre vyhriatej na 180 stupňov 7 - 10 minút (v závislosti od ich veľkosti). Určite nie dlhšie, lebo keď medovníky prepečiete, budú tvrdé.

6.

A teraz nasleduje veľmi dôležitý krok, ktorý vám zaručí, že budete mať medovníky krásne mäkké.
IHNEĎ po upečení potriem medovníky rozšľahaným vajíčkom. Nemusíte sa báť, že by ste jedli surové vajíčko. Zostatkové teplo z medovníkov zabezpečí, že vajíčko nebude  po vychladnutí surové. A naviac sa budú krásne lesknúť.

7.

Ozdobujeme podľa chuti a fantázie. Alebo aj nie. :D

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Kváskové panettone

Poznáte Panettone? Je to typické talianske sviatočné sladké pečivo. Obyčajne sa pripravuje z droždia, hrozienok, ale aj kandizovanej citrusovej kôry, či mandlí... Ja som si tento rok vytýčila ako výzvu jeho kváskovú úpravu. I keď je príprava cesta o niečo zdĺhavejšia, nie je to nič náročné a výsledo

Vianočný koláč

Vo Veľkej Británii majú svoj Christmas Pudding, my doma máme svoj "pivový koláč".

Linecké pečivo bez múky

Tento recept je výborným príkladom toho, že aj také vianočné maškrtenie môže byť o niečo zdravšie. A možno aj o niečo chutnejšie, napriek tomu, že pri pečení nepoužijete žiadnu múku a cukor.

Opité medovníky

Medovníky patria bez debaty k najtradičnejším vianočným koláčikom. Ja vám tento raz ponúkam ich menej tradičnú, ale nemenej chutnú (ak nie chutnejšiu) "opitú" verziu.

Zázvorové rožky

Predpokladám, že vo väčšine domácnosti nájdete na sviatočnom stole vanilkové rožky. U nás ich nahradili rožky zázvorové, ktoré sú vďaka kandizovanému zázvoru trošku pikantné, ale pridaním mletých mandlí zároveň veľmi krehké a jemné.

Zlepované kešu hviezdičky

Zlepované kešu sušienky sú zdravšou verziou klasického lineckého pečiva. Preto ak nechcete pri pečení použiť klasickú múku, či cukor, ste na správnej adrese.

Ovsené linecké koláčiky

Linecké koláčiky patria u nás k akémusi základu vianočného pečenia. My ich máme veľmi radi a na sviatočnom stole nesmú chýbať. A preto som vyskúšala aj ich zdravšiu verziu. Časť múky som nahradila ovsenými vločkami..

Plnené medovníky

Predstavujem vám moju zjednodušenú verziu plnených medovníkov. Keď ich polejete roztopenou čokoládou, budú chutiť možno aj lepšie ako tie z obchodu.

Vyskúšajte

Moje ďalšie inšpirácie.

s čokoládovou polevou

Acidkový koláč

s tvarohovým krémom

Medová torta

s domácou žemľou

Domáci hamburger

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

základný recept

Tortový korpus

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

so žĺtkovým krémom

Mandľová torta

s maslovým krémom

Vanilkové tortičky

so slaným karamelom

Krtkova torta

s kakaovým korpusom

Tiramisu torta

a čokoládovými kvapkami

Sušienky so slaným karamelom

s mletým mäsom

Gyoza taštičky

so slaným karamelom

Čokoládové tartaletky

s kuracím mäsom

Cézar šalát

nesmrteľný zákusok

Punčové rezy