Best Recipes
dvojfarební prekvapenie

Metrový koláč

Metrový koláč sa už asi aj dá považovať za retro zákusok. Zistila som však, že niektorí ste o ňom ešte nepočuli, tak nech sa páči....

na "biely" korpus:

3 vajíčka

100 g práškového cukru

150 g hladkej múky

1/2 PL prášku do pečiva

60 ml oleja

60 ml vody


na kakaový korpus:

3 vajíčka

100 g práškového cukru

130 g hladkej múky

1/2 PL prášku do pečiva

20 g kakaa

60 ml oleja

60 ml vody


na vanilkový krém:

500 ml plnotučného mlieka

1 vanilkový puding alebo Zlatý klas

250 g masla

cukor podľa chuti

2 - 3 PL rumu


na dokončenie:

čokoládová poleva



Príprava
Kroky: 10

Metrový koláč je vlastne jednoduchá piškóta s vanilkovým krémom. Zaujímavé však na ňom je to ako sa "skladá" a krája.

1.

Najskôr uvarím vanilkový puding (alebo Zlatý klas) podľa návodu na obale, aby mal dostatok času na vychladnutie. Keď zhustne, prikryjem ho potravinovou fóliou, aby sa na jeho povrchu nevytvorila koža. Puding nechám chladnúť pri izbovej teplote.

Maslo vyberiem z chladničky, aby malo tiež izbovú teplotu, keď ho budem potrebovať.

2.

A pokračujem prípravou "bieleho" korpusu. Žĺtky vyšľahám spolu s cukrom do svetlej peny. Postupne pridám olej a vodu, nakoniec múku zmiešanú s práškom do pečiva a pevný sneh, ktorý som vyšľahala s bielkov. 

3.

Cesto vylejem do formy na srnčí chrbát, ktorú som vymazala maslom a vysypala hrubou múkou.

4.

Pečiem v rúre vyhriatej na 160 stupňov približne 30 minút alebo kým zapichnutá špajdla nebude suchá.

5.

Úplne rovnako pripravím aj kakaový korpus, do múky však primiešam aj preosiate kakao.

 

6.

Kým korpusy chladnú, vymiešam vanilkový krém. Zmäkknuté maslom vyšľahám s trochou práškového cukru do svetlej nadýchanej peny. Postupne pridám vychladnutý puding a opäť dobre vyšľahám, aby bol krém hladký. Krém nakoniec dochutím rumom a prípadne ešte dosladím, ak je to potrebné.

7.

Obidva korpusy nakrájam na plátky a krémom ich zlepujem k sebe. Farby však striedam. Takže poradie bude nasledovné: biely korpus - krém - kakaový korpus - krém - biely korpus - krém - kakaový korpus ... 

 

Svoje meno nedostal tento koláč len tak pre nič za nič. Keby ste vyskladali a krémom zlepili za seba naraz obidva korpusy, tak vám vznikne naozaj dlhý (obrazne povedané metrový) koláč. Ja by som takého dlháňa nezmestila do chladničky, tak robím koláče dva. 😉

 

8.

Krémom potriem aj povrch koláčov a dám dobre vychladiť. 

9.

Nakoniec polejem obidve rolády čokoládovou polevou. Tú pripravujem roztopením horkej čokolády vo vodnom kúpeli. Pridávam k nej aj trochu kokosového oleja alebo masla, aby bola tekutejšia a ľahšie sa ňou tak pracovalo.

10.

Opäť dám dobre vychladiť a až potom môžeme krájať. Metrový koláč sa krája do šikma, aby tak vynikla jeho dvojfarebnosť. 

Ak máte doma dve rovnaké formy na srnčí chrbát, môžete korpusy pripraviť naraz, v jednej mise. Ušetrite tak dosť času. Nezabudnite však po vyšľahaní zafarbiť kakaom iba polovicu cesta!

Ak máte formu iba jednu, ako ja, tak ich musíte upiecť zvlášť. 

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Bezé roláda

Recept pre prípad, kedy máte či už v chladničke alebo v mrazáku väčšiu zásobu bielkov a neviete čo s nimi.

Jam drops

Ďalší recept z množstva variácií lineckého cesta. Tento raz sa džem doslova kvapne do jamky koláčika, preto ten názov.

Expresné mandľové sušienky

Tieto mandľové kôpky si proste musíte zamilovať! Expresné mandľové sušienky dokážete pripraviť v rekornom čase a z rekordne malého počtu surovín.

Parížske rožky

Parížke rožky patria k tým sviatočnejším dezertom. Ich príprava síce pozostáva s niekoľkých krokov, nie je však nijako náročná.

Mandľové sucháre

Mandľové sucháre patria k nášmu obľúbenému sviatočnému pečivu. Tieto úžasne chrumkavé kúsky sa hodia tak ku káve, ako i k horúcemu čaju.

Mandľové biscotti

Známe talianske chrumkavé pečivo má mnoho podôb. Pri každej verzii však musíte dodržať vždy ten istý postup. Aby boli biscotti naozaj chrumkavé, musia byť dvakrát pečené.

Kakaové stromčeky

Kakaové stromčeky sú veľmi milou a efektnou dekoráciou sviatočného stola. A pritom to je "len" linecké cesto s troškou kakaa.

Kokosové laskonky

Kokosová verzia známeho dezertu z cukrárne. Lebo my všetci doma kokos naozaj môžeme. No a karamelový krém sa k nemu perfektne hodí.

Vyskúšajte

Moje receptové inšpirácie.

nesmrteľný zákusok

Punčové rezy

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

základný recept

Tortový korpus

s domácou žemľou

Domáci hamburger

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

chrumkavá chuťovka

Syrové praclíky

poliate čokoládou

Plnené medovníky

s voňavým korením

Perníková granola

s ovocím a pivom

Vianočný koláč

s celým makom

"Burgyňáky"

s tvarohom a ovocím

Filo košíčky

jednoducho a rýchlo

Domáce tortilly