Best Recipes
Tak ako mnohí z vás, i ja som si na začiatku svojej kváskovej životnej cesty hovorila, že na niečo také nemám čas. Všetko to chystanie, miesenie, či prekladanie sa mi zdalo byť veľmi komplikované. Mám pre vás dobrú správu: kváskovanie je super! A vôbec nie je zložité!


S odstupom času si uvedomujem, že kváskovaniu sa vyhnúť vlastne ani nedalo (i keď som sa chvíľu naozaj urputne bránila). Keď vám záleží na tom, čo dávate svojej rodine na stôl, domáci kváskový chlebík proste chýbať nemôže. Aspoň v našej zemepisnej šírke to tak je už niekoľko stoviek rokov.

A tak som začala behať po internete a hľadať návody ako na to. Stále mi prišlo všetko veľmi komplikované a náročné, najmä na čas. Rozhodla som sa preto, že kváskovaniu sa pôjdem priučiť k odborníčke, Lenke Mančíkovej. A urobila som dobre. 
Lenka na svojich kurzoch nakazí svojim nadšením pre kváskovanie naozaj každého. Okrem množstva informácií a rôznych trikov som si domov priniesla aj ošatky a samozrejme kvások.

No a zbytok bol už len na mne... miesiť, prekladať a piecť.. a zase miesiť, prekadať a piecť... a učiť sa na vlastných chybách. Nemyslite si, ešte aj po tom množstve chlebíkov, ktoré som už upiekla sa mi občas podarí nejaký nepodarok.
Každý kváskový začiatočník to berie ako vtip, keď mu poviem, že sila a výkon kvásku závisia (aj) od počasia. Je rozdiel, keď je vonku nizky tlak a zamračené, keď kváskujete v zime, či v lete, keď prší.. aká je vlhkosť vzduchu, či teplota v miestnosti, ... Preto pečenie chleba netreba brať veľmi vážne. Treba si ho užívať a o kvások sa s láskou starať. Keď si nájdete svoj systém, ktorý vám bude vyhovovať, stane sa pre vás kváskovanie zábavou a doslova pár minútovou záležitosťou.

Nebudem tu rozpisovať základy kváskovania, informácii je všade naozaj neúrekom. Pre mňa je najlepším pomocníkom Lenkina knižka Kvások. Okrem receptov v nej nájdete aj odpovede na všetky vaše otázky, to vám garantujem. 😊

Podelím sa ale s vami o niekoľko svojich postrehov, tipov a trikov, na ktoré som prišla až časom: 

  • ak pečiete chlebík s väčším podielom celozrnnej múky, bude proste hutnejší, nečakajte nadýchaný bochník s veľkými okami... na rozdiel od toho "okatého" bude však aj výdatnejší, zasýti vás na dlhšiu dobu a nebudete mať potrebu zjesť celý bochník na posedenie,
  • pri kváskovaní sa riaďte svojim kváskom a ročným obdobím, v ktorom kváskujete.. ak sa v recepte uvádzajú konkrétne časy kysnutia, vo vašom prípade to platiť nemusí... mne kysne chlebík v ošatke v lete hodinu, v zime mu to môže trvať aj tri hodiny.. časy v jednotlivých receptoch berte preto prosím len orientačne,
  • určite ste už počuli, že každá múka saje inak... a je to naozaj pravda... ak sa vám pri miesení bude zdať cesto veľmi riedke pridajte múky viac a naopak, ak ho budete mať veľmi "tuhé", pridajte viac tekutiny ako je uvádzané v recepte,
  • prekladanie cesta má niečo do seba, chlebíky sú viac nadýchané, okaté.. ale ak nemáte čas, chlebík proste zamieste, vytvarujte do ošatky a nechajte vykysnúť,
  • ak vám chlebík prekysol, tak ho vyberte z ošatky, opäť premieste a dajte na chvíľu zase podkysnúť,
  • nebojte sa vyskúšať ani tzv. chladničkové kysnutie (ja ho využívam často)... chlebík si pripravím do ošatky a pečiem až keď mám čas (v chladničke som ho mala už aj dva dni),
  • je niekoľko spôsobov ako chlebík piecť.. skúšajte a nájdite si ten, ktorý vám (a vášmu kvásku) bude vyhovovať najviac... na plechu so záparou, bez zápary, v mise z jenského skla, v liatinovom hrnci, v remoske, ...
  • určite sa pohrajte aj s rôznymi ďalšími surovinami, ktoré chlebíku svedčia (varené, či surové zemiaky, rôzne semienka, kaše, bylinky, ...)

                                                            

Ak ste úplný začiatočník, netrápte sa s nejakým špaciálnym vybavením (ošatkami a pod.). Na kysnutie vám postačí aj miska vystlaná utierkou a na pečenie obyčajný plech.

Ako som už spomínala vyššie, pred kváskovaním som mala veľký rešpekt a teraz už pečiem viac-menej iba tzv. "odokáče". Nič nevážim, všetky suroviny pridávam len tak "od oka". Takže každý chlebík je vždy iný. 

Tak ako? Ideme spolu kváskovať? 

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...

Vyskúšajte

Moje receptové inšpirácie.

fašiangová dobrota

Kysnuté šišky

dezert nielen na nedeľu

Medový krémeš

s malinovou omáčkou

Tvarohové šišky

s jablkovým pyré

Kakaová bábovka


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

koláč lenivej gazdinky

Sypaný tvarohový koláč

fašiangová dobrota

Kysnuté šišky

s jablkovým pyré

Kakaová bábovka

s džemom a čokoládou

Linecké kokosky

dezert nielen na nedeľu

Medový krémeš

s malinovou omáčkou

Tvarohové šišky

so slivkovým lekvárom

Perníková roláda