Best Recipes
s kyslou smotanou

New York cheesecake

New York cheesecake je typický tým, že má na povrchu tenkú vrstvu kyslej smotany. V Amerike som síce ešte nebola, ale vraj je tam veľmi populárny. Aj u nás jednoznačne zabodoval.

na korpus:

200 g maslových sušienok

70 g masla


na náplň:

1 kg tučného smotanového tvarohu

1/2 - 3/4 šálky cukru (alebo podľa chuti)

3 PL kukuričného škrobu

2 ČL vanilkového extraktu

3 vajíčka

1 žĺtok


na smotanovú polevu:

190 g kyslej 20% smotany

cca 2 PL cukru (nemusí byť)

2 ČL citrónovej šťavy



Príprava
Kroky: 6

Pri príprave tohto cheesecake-u je dôležité, aby tvaroh a vajíčka mali izbovú teplotu. Náplň sa tak oveľa lepšie vymieša. Nezabudnite preto suroviny vybrať z chladničky aspoň dve hodiny pred samotným pečením.

1.

Začnem prípravou sušienkového kropusu. Maslo roztopím na miernom ohni. Sušienky nalámem do kuchynského robota so sekacími nožmi a rozmixujem na drobno. Prilejem roztopené maslo a ešte chvíľku premiešam, aby sa maslo so sušienkami dobre spojilo. Trošku roztopeného masla si nechám na neskôr.

2.

Sušienkový základ vysypem do tortovej formy s priemerom 22 cm. Dobre utľapkám a dám na 10 minút do rúry vyhriatej na 180 stupňov. Po upečení nechám vychladnúť.

3.

Tvarohovú náplň pripravím veľmi jednoducho. Tvaroh vymiešam spolu s cukrom a škrobom a postupne vmiešam vajíčka a žĺtok. 

4.

Okraje tortovej formy potriem roztopeným maslom, ktoré som si odložila pri príprave korpusu.

5.

Tvarohovú náplň vylejem na upečený korpus a dám do rúry vyhriatej na 200 stupňov. Pri tejto teplote ho pečiem 10 minút. Potom teplotu znížim na 100 stupňov a pečiem ďalších 25 minút. Potom rúru vypnem, ale cheesecake v nej nechám ešte pol hodiny. Po 30tich minútach pootvorím dvierka rúry a koláč v nej nechám ešte ďalšiu pol hodinu. 

6.

Potom cheesecake vyberiem z rúry a nechám ho vychladnúť. Po vychladnutí ho potriem polevou z kyslej smotany, cukru a citrónovej šťavy. Dám do chladničky, najlepšie na noc.

Postup pečenia (bod č. 5) môže znieť na prvé prečítanie komplikovane, ale keď budete cheesecake piecť, uvidíte, že to nie je nič zložité. Kuchynský budík je v tomto prípade viac ako vítaným spoločníkom.
Vďaka takémuto pomalému pečeniu a chladnutiu je cheesecake jemný, vláčny a na povrchu nepopraská. Nepomysleli by ste si, že to je pečený koláčik.

Ja tento cheesecake rada ozdobujem a podávam s čerstvým ovocím. Príjemne ho oživí a osvieži. Ale ak nechcete, nemusíte k nemu podávať nič. 

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

plnené marcipánom

Opité medovníky

vydrží celú večnosť

Domáci vanilkový extrakt

s tvarohom a ovocím

Narodeninová torta

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka