Best Recipes
ako vatička

"Obyčajné" pletenky či rožky

Napriek tomu, že kváskujem už niekoľko rokov, nepohrdneme ani "obyčajným" bielym rožkom, či pletenkou.

na kvások:

250 ml teplej vody

1 kocku (42 g) čerstvého droždia

1 PL kryštáľového cukru


na cesto:

1 kg polohrubej múky

2 PL soli

2 plné PL (cca 50 g) bravčovej masti

250 - 300 ml teplej vody


na dokončenie:

1 malé vajíčko na potretie

sezam, celá rasca na posypanie



Príprava
Kroky: 9

1.

Začnem prípravou kvásku. V teplej vode rozmiešam cukor a rozmrvené čerstvé droždie. Prikryjem a nechám aspoň 15 minút pracovať, kým droždie nenaboptná.

2.

V mise, v ktorej budem miesiť cesto zmiešam múku so soľou a pridám bravčovú masť.

3.

Nakoniec pridám naboptnaný kvások a ďalších 250 ml vlažnej vody. Vymiesim hladké cesto. Ak by sa vám zdalo byť cesto suchšie, pridajte ešte ďalšiu vodu (v závislosti od savosti múky). 

4.

Vypracované cesto prikryjem potravinovou fóliou a nechám kysnúť na kuchynskej linca približne hodinu, kým nezdvojnásobí svoj objem.

5.

Vykysnuté cesto presuniem na pracovnú plochu, jemne premiesim a rozdelím na 16 častí.

6.

Každý kúsok jemne premiesim a vypracujem do hladkej guličky. Prikryjem vlhkou utierkou alebo fóliou a nechám pár minút podkysnúť.

7.

Z jednotlivých guličiek vytvarujem buď rožky alebo pletenky, ktoré presuniem na plech vystlaný papierom na pečenie. Opäť prikryjem a nechám aspoň 15 - 20 minút podkysnúť.

   

8.

Rúru vyhrejem na 200 stupňov. Pečivo pred pečením potriem rozšľahaným vajíčkom (môžete k nemu pridať aj trošku vody), posypem rascou, či sezamom.

9.

Pečiem približne 20 minút, v závislosti od veľkosti pečiva.

 

Z kila múky pripravujem 16 kusov pečiva. Čo je tak akurát, aby nám niečo zostalo na večru, raňajky a aj do zásoby, do mrazničky. Množstvo surovín však viete jednoducho vydeliť na polovicu, ak chcete upiecť pečiva menej.

Je len na vás, či pečivo potriete vajíčkom. Podľa toho, akú máte radi kôrku. Nemusíte ho potierať ničím, prípadne vyskúšajte "iba" slanú vodu. Rovnako to je aj s posypom. Výborne sa hodí aj čierny sezam, celý mak, hrubozrnná soľ, ... alebo nič. :-)

Čo sa tvarov týka, fantázii sa rovnako meze nekladú. 

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Chrumkavý chlieb bez droždia

Nie je umenie upiecť chrumkavý bochník chleba, keď kváskujete alebo keď máte doma čerstvé, či sušené droždie...

Extra rýchly Naan

Naan je typickým pečivom predovšetkým v indickej kuchyni. Táto chlebová placka sa používa najmä ako príloha k hlavnému jedlu, ale môžete ju použiť aj ako chuťovku.

Kysnuté cesnakové pagáče

Voňavá chuťovka ku ktorej už nič viac nepotrebujete. Ale keby ste veľmi chceli, nejaká zeleninka, či nátierka sa k nej tiež veľmi hodia.

"Burgyňáky"

Cukrovú repu alebo burgyňu si asi mnohí nespájajú napríklad s pečením. Keď sa k nej dostanem, tak jednoznačne musia byť pagáče.

Domáce tortilly

Tortilly alebo chlebové placky sa dajú v kuchyni využiť na nekonečné množstvo spôsobov. Ich príprava je taká jednoduchá, že je škoda kupovať ich v obchode.

Bylinkové pesto

V čase, kedy máme k dispozícii množstvo čerstvých a voňavých byliniek, pripravujem bylinkové pesto do zásoby, do mrazničky.

Brokolicový šalát

Pre mnohých možno nepredstaviteľná, ale verte mi, že naozaj skvelá kombinácia surovej brokolice, granátového jablka a semienok.

Majonézový dresing

Žiadny dobrý šalát sa nezaobíde bez dobrej zálievky, či dresingu. Tento jednoduchý, majonézový dokáže pozdvihnúť aj tú najobyčajnejšiu zeleninu na vyššiu úroveň. A nielen tú...

Vyskúšajte

Moje ďalšie inšpirácie.

s kakaovým korpusom

Tiramisu torta

a čokoládovými kvapkami

Sušienky so slaným karamelom

s mletým mäsom

Gyoza taštičky

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

s domácou žemľou

Domáci hamburger

základný recept

Tortový korpus

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

s tvarohovým krémom

Medová torta

so slaným karamelom

Čokoládové tartaletky

s kuracím mäsom

Cézar šalát

nesmrteľný zákusok

Punčové rezy

ako využiť zásobu bielkov

Bezé roláda

alebo džemové kvapky

Jam drops

chrumkavá chuťovka

Syrové praclíky

dvojfarební prekvapenie

Metrový koláč

iba tri ingrediencie

Expresné mandľové sušienky

zjednodušená verzia

Parížske rožky