Best Recipes
so sušenými paradajkami

Orechová nátierka

Musím sa priznať, že mne osobne trvalo dosť dlho, kým som prišla na to, že nátierky nemusia vždy obsahovať ako základ iba maslo. A vďaka tomu, že som učenlivá, objavila som množstvo nových chutí. Napríklad túto orechovú nátierku musíte najskôr ochutnať, aby ste pochopili o čom hovorím.

potrebujeme:

200 g vlašských orechov

8 - 10 ks sušených paradajok naložených v oleji

1 menšiu cibuľu

olej z paradajok alebo olivový olej

soľ

petržlenovú vňať

cca 1 PL citrónovej šťavy (nemusí byť)



Príprava
Kroky: 5

Nátierku nemusíte podávať len s pečivom. Výborne sa hodí napríklad ako dip na namáčanie rôznej zeleniny. Viem si ju predstaviť aj ako "dochucovadlo" všade tam, kde by som použila domáce pesto. 

1.

Cibuľu nakrájam na drobno a zalejem cca 2 polievkovými lyžicami oleja, v ktorom sú paradajky naložené (alebo použijem olivový olej). Nechám aspoň pol hodinku postáť.

2.

Vlašské orechy rozmixujem v kuchynskom robote so sekacím nožom. Postupne pridám naloženú cibuľu (aj s olejom) a sušené paradajky.

3.

Petržlenovú vňať nasekám na drobno a pridám k nátierke. Opäť rozmixujem.

4.

Podľa toho, akú chcem mať nátierku hustú, prilievam olej z paradajok (alebo olivový olej).

5.

Dochutím soľou, prípadne pár kvapkami citrónovej šťavy.

Množstvo sušených paradajok prispôsobte svojej chuti. Ja si neviem momentálne varenie bez nich predstaviť, takže ich pridávam viac. Kombinácia vlašských orechov a sušených paradajok je naozaj skvelá!
A určite nič nepokazíte, ak nátierku na záver posypete rôznymi semienkami (konopnými, slnečnicovými, nasekanými tekvicovými, ...).

Na prípravu tejto nátierky som sa nechala inšpirovať knižkou Margit Slimákovej, "Velmi osobní kniha o zdraví", v ktorej nájdete ešte mnohé ďalšie skvelé tipy napríklad aj na to, čo pripraviť deťom na desiatu do školy.

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Špenátové palacinky

Tieto zelené palacinky sa hodia nielen na Zelený štvrtok. Ale kedykoľvek. Keď ich naplníte dobrou nátierkou, zrolujete a nakrájate na menšie kúsky, máte netradičné a zaujímavé party pohostenie.

Muhammara

Nátierka pôvodom zo Sýrie, ktorá je plná skvelých surovín. Jej pikantná chuť skvelo ladí so sladkou chuťou granátového jablka.

Domáce tortilly

Tortilly alebo chlebové placky sa dajú v kuchyni využiť na nekonečné množstvo spôsobov. Ich príprava je taká jednoduchá, že je škoda kupovať ich v obchode.

Brokolicový šalát

Pre mnohých možno nepredstaviteľná, ale verte mi, že naozaj skvelá kombinácia surovej brokolice, granátového jablka a semienok.

Tzatziky

S tzatziki sa už určite stretli mnohí z vás. Predovšetkým, ak ste trávili svoje dovolenkové chvíle na niektorom z gréckych ostrovov. Pre mňa je tzatziki typické letné jedlo, ktoré si pripravujem naozaj často.

Kukuričné placky

Jednoduchý a rýchly bezmäsitý obed, či olovrant. Ale môže to byť pokojne aj desiata do školy.. A navyše aj chutná! Čo potvrdzujú obe naše deti.

Vajíčkový šalát bez majonézy

Keď ochutnáte tento vajíčkový šalát, nebudete veriť, že v ňom nie je žiadna majonéza. A ani vám v ňom chýbať nebude. :-P Postačí kopec čerstvej zeleniny a chrumkavé pečivo.

Cviklová nátierka

Zbožňujem nátierky. A to ich pritom nemusím jesť ani s chlebom či iným pečivom. Veľakrát mi stačí rôzna nakrájaná zelenina. Táto cviklová je jedným z mojich aktuálnych favoritov.

Vyskúšajte

Moje ďalšie inšpirácie.

fašiangová dobrota

Kysnuté šišky

s domácou žemľou

Domáci hamburger

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka

základný recept

Tortový korpus


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

chrumkavá chuťovka

Bryndzové tyčinky

s kúskami čokolády

Tekvicové sušienky

bez vajíčka

Kefírové langoše

so slivkami

Makový slimák

so štipkou kardamónu

Škoricové muffiny

so snehovou čapicou

Jemná tvarohová torta

jemná a nadýchaná

Kysnutá kakaová bábovka

s mandľovým maslom

Mandľovo-jahodový koláč

s čokoládovou polevou

Acidkový koláč

so žĺtkovým krémom

Mandľová torta

s maslovým krémom

Vanilkové tortičky