Best Recipes
zjednodušená verzia

Parížske rožky

Parížke rožky patria k tým sviatočnejším dezertom. Ich príprava síce pozostáva s niekoľkých krokov, nie je však nijako náročná.

na rožky:

200 g mletých vlašských orechov

150 g práškového cukru

30 g hladkej múky

1 celé vajíčko

1 žĺtok


na krém:

250 ml šľahačkovej smotany

125 g horkej čokolády

250 g masla

cukor podľa chuti


na dokončenie:

čokoládovú polevu



Príprava
Kroky: 7

Chuť parížskych rožkov sa mi z detstva spája s veľkými rodinnými oslavami. Nesmeli chýbať na žiadnej svadbe, či oslave okrúhleho jubilea. Rovnako tak sú aj skvelým sviatočným - vianočným dezertom.

1.

Začnem prípravou rožkov, t.j. korpusov. Moja zjednodušená verzia je skvelá v tom, že na ich prípravu nepotrebujete žiaden mixér, vystačíte si s miskou a vareškou. V miske teda zmiešam najskôr suché suroviny, mleté orechy, múku, cukor a potom pridám vajíčko so žĺtkom. Ak by ste mali vajíčka menšie, cesto môže byť suchšie, ťažšie sa bude vytláčať na plech. V tom prípade použite obidve vajíčka celé. Odporúčam začať s celým vajíčkom a žĺtkom a podľa potreby až po vymiešaní pridať prípadne ešte trochu z odloženého bielka.

Vzniknuté cesto presuniem do cukrárskeho vrecka. Môžete použiť aj hladkú, okrúhlu špičku, ale postačí jednoduché odstrihnutie špičky vrecka.

2.

Na plech vystlaný papierom na pečenie tvarujem jednotlivé rožky. Ich veľkosť závisí od vás, myslite však na to, že počas pečenia sa ešte trochu nafúknu. Rožky pečiem v rúre vyhriatej na 160 stupňov približne 20 minút.

3.

Parížsky krém pripravujem takto: čokoládu nalámem na menšie kúsky a zalejem ju horúcou (ale nie vriacou) smotanou. Chviľu počkám a vymiešam všetko do jednotnej, hladkej hmoty. Dám vychladiť do chladničky.
Tento krok sa odporúča urobiť deň vopred. Krém sa vám však podarí aj v prípade, keď dáte roztopenú čokoládu vychladiť do chladničky aspoň na dve-tri hodiny, musí len dobre stuhnúť.

4.

Vychladenú čokoládovú hmotu vyšľahám do nadýchaného krému, ku ktorému postupne pridám zmäkknuté maslo. Podľa chuti môžete krém ešte dosladiť. 

5.

Vyšľahaný krém presuniem do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou a krúživými pohybmi ozdobím upečené orechové rožky. Takto pripravené rožky dám opäť dobre vychladiť (aspoň na pár hodín). Bude sa vám na ne tak lepšie nanášať čokoládová poleva.

6.

Čokoládovú polevu pripravujem tiež veľmi jednoducho: čokoládu roztopím vo vodnom kúpeli a zriedim ju trochou kokosového oleja. Toho pridávam toľko, aby nebola čokoláda veľmi hustá, musí byť tekutejšia.

7.

Vychladené rožky opatrne po jednom vezmem do ruky, otočím krémom dole a namočím do čokolády. Rožky môžete čokoládou "iba" poliať, v tom prípade však rátajte s tým, že rožok bude celý čokoládový, t.j. aj orechový korpus. Taktže ak chcete pokryť čokoládou iba krém, rožky musíte do čokolády namáčať.

Ak nemáte čas alebo chuť na prípravu parížskeho krému, použite akýkoľvek máte radi. K orechovým rožkom sa výborné hodí napríklad karamelový krém (karamelové salko stačí vymiešať s maslom). V tom prípade to už ale nebudú rožky parížske. 😉

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Fúkané orechové rožky

Krehké vianočné pečivo vo verzii s vlašskými orechami a čokoládou.

Bezé roláda

Recept pre prípad, kedy máte či už v chladničke alebo v mrazáku väčšiu zásobu bielkov a neviete čo s nimi.

Jam drops

Ďalší recept z množstva variácií lineckého cesta. Tento raz sa džem doslova kvapne do jamky koláčika, preto ten názov.

Metrový koláč

Metrový koláč sa už asi aj dá považovať za retro zákusok. Zistila som však, že niektorí ste o ňom ešte nepočuli, tak nech sa páči....

Expresné mandľové sušienky

Tieto mandľové kôpky si proste musíte zamilovať! Expresné mandľové sušienky dokážete pripraviť v rekornom čase a z rekordne malého počtu surovín.

Mandľové sucháre

Mandľové sucháre patria k nášmu obľúbenému sviatočnému pečivu. Tieto úžasne chrumkavé kúsky sa hodia tak ku káve, ako i k horúcemu čaju.

Mandľové biscotti

Známe talianske chrumkavé pečivo má mnoho podôb. Pri každej verzii však musíte dodržať vždy ten istý postup. Aby boli biscotti naozaj chrumkavé, musia byť dvakrát pečené.

Kakaové stromčeky

Kakaové stromčeky sú veľmi milou a efektnou dekoráciou sviatočného stola. A pritom to je "len" linecké cesto s troškou kakaa.

Vyskúšajte

Moje ďalšie inšpirácie.

s medvedím cesnakom

Špenátové palacinky

fašiangová dobrota

Kysnuté šišky

s domácou žemľou

Domáci hamburger

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka

základný recept

Tortový korpus


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

chrumkavá chuťovka

Bryndzové tyčinky

zeleninová nátierka

Muhammara

s kúskami čokolády

Tekvicové sušienky

bez vajíčka

Kefírové langoše

so slivkami

Makový slimák

so štipkou kardamónu

Škoricové muffiny

so snehovou čapicou

Jemná tvarohová torta

jemná a nadýchaná

Kysnutá kakaová bábovka

s mandľovým maslom

Mandľovo-jahodový koláč

s čokoládovou polevou

Acidkový koláč

so žĺtkovým krémom

Mandľová torta