Best Recipes
s tvarohom a jahodami

Piškótová roláda

Roláda môže byť pre niekoho výzvou (alebo strašiakom?), ale nemajte obavy. Ak budete postupovať podľa môjho receptu, určite sa vám podarí.

na piškótový korpus:

6 vajíčok

60 g práškového cukru

50 g roztopeného masla

120 g hladkej múky

1 ČL prášku do pečiva

3 PL vlažnej vody


na tvarohový krém:

250 g jemného tučného tvarohu

200 ml šľahačkovej smotany

cukor podľa chuti

1 ČL vanilkového extraktu

jahody


na dokončenie:

jahodový džem

jahody na ozdobu



Príprava
Kroky: 9

Tento recept je univerzálny a veľmi variabilný. Rovnakým spôsobom pripravíte akúkoľvek roládu. Stačí napríklad odobrať za lyžicu múky a nahradiť ju kakaovým práškom alebo mletými orechami. Tvarohový krém vymeňte za akýkoľvek, ktorý vám chutí a rovnako tak môžete zamieňať ovocie.

1.

Začnem prípravou piškótového korpusu. Oddelím bielka a žĺtka. Bielka vyšľahám s polovicou cukru (30 g) na pevný sneh.

2.

V ďalšej mise vyšľahám žĺtka so zbytkom cukru do svetlej peny. Postupne zašľahám roztopené a už vychladnuté maslo a vodu.

Vodu môžete aj vynechať, ale vďaka nej cesto tzv. "nadstavíte", takže bude o niečo redšie. To bude určite vyhovovať začiatočníkom, lebo cesto sa bude jednoduchšie rozotierať na plech.

3.

Do žĺtkovej hmoty na striedačku vmiešam (už ručne, vareškou) múku zmiešanú s práškom do pečiva a vyšľahaný sneh.

4.

Plech s rozmermi cca 39 x 28 cm s aspoň centimetrovým okrajom som vymazala roztopeným maslom, dno som vystlala papierom na pečenie a papier som rovnako potrela maslom. Môžete ho ešte vysypať múkou, bude sa ľahšie dávať po upečení dole.

5.

Cesto vylejem na plech a zarovnám.

6.

Pečiem v rúre vyhriatej na 170 stupňov približne 15 minút alebo do zlatista. 

7.

Po vytiahnutí z rúry upečený korpus stiahnem z papiera (odporúčam najskôr vyklopiť korpus na iný plech, bude sa vám tak papier dávať dole oveľa jednoduchšie). Potom ho opäť preklopím na čístú utierku a ešte teplý ho zarolujem (na dlhšej strane). Nechám vychladnúť.

8.

Kým korpus chladne, pripravím krém. Ten je veľmi jednoduchý: tvaroh vymiešam s vyšľahanou šľahačkou a podľa chuti dosladím. Nakoniec vmiešam na menšie kocky pokrájané jahody.

Ak si veľmi neveríte, nepoužite do krému všetku šľahačku. Krém tak bude hustejší a pri rolovaní nebude tak vytekať. Zbytok šľahačky môžete použiť na ozdobu pri servírovaní.

9.

Naplnenú roládu nechám dobre vychladiť v chladničke, najlepšie do druhého dňa. Pri podávaní ozdobím ďalšími jahodami, prípadne posypem práškovým cukrom.

Keďže som chcela roládu tenšiu, piekla som korpus na veľkom plechu. Pokojne použite aj menší plech, korpus ale budete mať o niečo vyšší, t.j. roláda bude po naplnení krémom hrubšia.

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

z kvásku poliš

Domáce bagety

rýchla maškrta

Domáci pribináčik

so slivkovým lekvárom

Parené buchty

raňajkové pečivo

Maslové uzlíky

s kešu krémom

Power koláčiky