Best Recipes

Rýchle nátierky

tipy a trikyVeronika
Mať v talóne niekoľko rýchlych nátierkových receptov sa vždy vyplatí. Najmä ak máte doma deti, ktorým pripravujete každý deň desiatu do školy. Lebo tie šunkové, či salámové rožky sa nedajú jesť večne...

Veľakrát ma od prípravy nátierky odradilo napríklad to, že som nemala ihneď k dispozícii zmäkknuté maslo. Lebo bez masla by to nebola predsa tá pravá nátierka, že? 
A viete že bola? Časom som prišla na to, že práve vynechanie masla mi vytvorilo príležitosť na objavenie nových chuťových kombinácií.

 

                                                

 

Čím som teda nahradila maslo? Krémovým syrom, tvarohom, hustým bielym jogurtom, cottage syrom, či mascarpone. Tie nemusíte vyťahovať z chladničky skôr, vidličkou, či stierkou ich vymiešate do krémova v podstate ihneď. Alebo stačí, keď ich vyberiete z chladničky ešte pred tým, ako začnete krájať cibuľku, variť vajíčka a pod.

Základ nátierkok by sme mali teda vybavený, ale čo ďalej? Čo len chcete... doslova. U nás sú najobľúbenejšie tieto kombinácie:

  • cibuľka nakrájaná na drobno, vajíčko na tvrdo postúhané na jemno a na dochutenie soľ s horčicou,
  • cibuľka nakrájaná na drobno, údená makrela, či iná ryba, soľ, korenie, prípadne tiež trochu horčice,
  • na drobno nakrájané (alebo rozmixované) sušené paradajky naložené v oleji, soľ
  • postrúhaná mrkva a zaváraná uhorka, vajíčko na tvrdo, cibuľka, soľ, korenie - tzv. falošná treska,
  • uvarená a rozmixovaná cvikla, soľ, korenie,
  • tekvicové pyré a na drobno nasekané tekvicové semienka, cibuľka, soľ, korenie,
  • strúhaný parmezán a veľká hrsť medvedieho cesnaku,
  • postrúhaná a podusená cuketa, cesnak, parmezán, soľ, ...

Nátierky nemusíte podávať iba s pečivom (ideálne ak máte domáci kváskový chlebík), ja ich rada vyjedám ako dip s rôznou zeleninou. Ako čerešnička na torte poslúžia čerstvé klíčky.

Nepríde vám teraz ten šunkový, či salámový chlebík trochu nudný? 

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Bylinkový falafel

Ak patríte k milovníkom podobných maškrtiek, skúste aj túto moju bylinkovú verziu s množstvom voňavého korenia.

Majonézový dresing

Žiadny dobrý šalát sa nezaobíde bez dobrej zálievky, či dresingu. Tento jednoduchý, majonézový dokáže pozdvihnúť aj tú najobyčajnejšiu zeleninu na vyššiu úroveň. A nielen tú...

Domáce bagety

S prípravou tohto pečiva musíte síce začať deň vopred, ale je to naozaj hračka. Neľakajte sa, zvládnu ho aj "nekváskovači". Kvások poliš sa pripravuje totiž z čerstvého droždia.

Kysnuté tekvicové pagáče

Recept na tieto tekvicové pagáče som si vymyslela v duchu hesla "varím zo zásob". A naozaj sa vydarili, deti ich chceli jesť ešte horúce.

Cesnakové slimáky

Pôvodne to mali byť žemličky alebo bagetky. V chladničke som však našla ešte medvedí cesnak, tak z toho nakoniec boli takéto slimáčiky.

Extra rýchly Naan

Naan je typickým pečivom predovšetkým v indickej kuchyni. Táto chlebová placka sa používa najmä ako príloha k hlavnému jedlu, ale môžete ju použiť aj ako chuťovku.

Kukuričné placky

Jednoduchý a rýchly bezmäsitý obed, či olovrant. Ale môže to byť pokojne aj desiata do školy.. A navyše aj chutná! Čo potvrdzujú obe naše deti.

Plnené šampiňóny

Priznám sa, že nepatrím k veľkým milovníkom húb. Tieto zapekané šampiňóny plnené ricottou sú však presne tou výnimkou, ktorá potvrdzuje pravidlo. Výborné ako bezmäsitý hlavný chod, či ako chuťovka na oslave.

Vyskúšajte

Moje receptové inšpirácie.

len z troch ingrediencií

Rýchly slivkový džem

osviežujúci dezert

Marhuľové rezy

základný recept

Tortový korpus

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.