Best Recipes

Rýchle nátierky

tipy a trikyVeronika
Mať v talóne niekoľko rýchlych nátierkových receptov sa vždy vyplatí. Najmä ak máte doma deti, ktorým pripravujete každý deň desiatu do školy. Lebo tie šunkové, či salámové rožky sa nedajú jesť večne...

Veľakrát ma od prípravy nátierky odradilo napríklad to, že som nemala ihneď k dispozícii zmäkknuté maslo. Lebo bez masla by to nebola predsa tá pravá nátierka, že? 
A viete že bola? Časom som prišla na to, že práve vynechanie masla mi vytvorilo príležitosť na objavenie nových chuťových kombinácií.

 

                                                

 

Čím som teda nahradila maslo? Krémovým syrom, tvarohom, hustým bielym jogurtom, cottage syrom, či mascarpone. Tie nemusíte vyťahovať z chladničky skôr, vidličkou, či stierkou ich vymiešate do krémova v podstate ihneď. Alebo stačí, keď ich vyberiete z chladničky ešte pred tým, ako začnete krájať cibuľku, variť vajíčka a pod.

Základ nátierkok by sme mali teda vybavený, ale čo ďalej? Čo len chcete... doslova. U nás sú najobľúbenejšie tieto kombinácie:

  • cibuľka nakrájaná na drobno, vajíčko na tvrdo postúhané na jemno a na dochutenie soľ s horčicou,
  • cibuľka nakrájaná na drobno, údená makrela, či iná ryba, soľ, korenie, prípadne tiež trochu horčice,
  • na drobno nakrájané (alebo rozmixované) sušené paradajky naložené v oleji, soľ
  • postrúhaná mrkva a zaváraná uhorka, vajíčko na tvrdo, cibuľka, soľ, korenie - tzv. falošná treska,
  • uvarená a rozmixovaná cvikla, soľ, korenie,
  • tekvicové pyré a na drobno nasekané tekvicové semienka, cibuľka, soľ, korenie,
  • strúhaný parmezán a veľká hrsť medvedieho cesnaku,
  • postrúhaná a podusená cuketa, cesnak, parmezán, soľ, ...

Nátierky nemusíte podávať iba s pečivom (ideálne ak máte domáci kváskový chlebík), ja ich rada vyjedám ako dip s rôznou zeleninou. Ako čerešnička na torte poslúžia čerstvé klíčky.

Nepríde vám teraz ten šunkový, či salámový chlebík trochu nudný? 

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Mandľové biscotti

Známe talianske chrumkavé pečivo má mnoho podôb. Pri každej verzii však musíte dodržať vždy ten istý postup. Aby boli biscotti naozaj chrumkavé, musia byť dvakrát pečené.

"Obyčajné" pletenky či rožky

Napriek tomu, že kváskujem už niekoľko rokov, nepohrdneme ani "obyčajným" bielym rožkom, či pletenkou.

Domáce tortilly

Tortilly alebo chlebové placky sa dajú v kuchyni využiť na nekonečné množstvo spôsobov. Ich príprava je taká jednoduchá, že je škoda kupovať ich v obchode.

Bylinkové pesto

V čase, kedy máme k dispozícii množstvo čerstvých a voňavých byliniek, pripravujem bylinkové pesto do zásoby, do mrazničky.

Brokolicový šalát

Pre mnohých možno nepredstaviteľná, ale verte mi, že naozaj skvelá kombinácia surovej brokolice, granátového jablka a semienok.

Bylinkový falafel

Ak patríte k milovníkom podobných maškrtiek, skúste aj túto moju bylinkovú verziu s množstvom voňavého korenia.

Majonézový dresing

Žiadny dobrý šalát sa nezaobíde bez dobrej zálievky, či dresingu. Tento jednoduchý, majonézový dokáže pozdvihnúť aj tú najobyčajnejšiu zeleninu na vyššiu úroveň. A nielen tú...

Domáce bagety

S prípravou tohto pečiva musíte síce začať deň vopred, ale je to naozaj hračka. Neľakajte sa, zvládnu ho aj "nekváskovači". Kvások poliš sa pripravuje totiž z čerstvého droždia.

Vyskúšajte

Moje receptové inšpirácie.

poliate čokoládou

Plnené medovníky

s voňavým korením

Perníková granola

s ovocím a pivom

Vianočný koláč

s celým makom

"Burgyňáky"

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

základný recept

Tortový korpus

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka

s domácou žemľou

Domáci hamburger


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

chrumkavá maškrta

Mandľové sucháre

s tvarohom a ovocím

Filo košíčky

s farebnou posýpkou

Kakaové stromčeky

s karamelovým krémom

Kokosové laskonky

zdravá chuťovka

Pečený cícer

bábovka trochu inak

Zebrový koláč