Best Recipes
zo sušeného droždia

Sendvičový chlieb

Výborný domáci chlebík si môžete upiecť napríklad aj zo sušeného droždia. Toto je recept na skvelý sendvičový (alebo toastový) chlebík, ktorý sa vždy podarí. Jeho výhodou je, že po dome bude rozvoniavať oveľa skôr, ako kváskové pečivo.

na kvások:

300 ml teplej vody

1 ČL cukru

1 balenie sušeného droždia


na chlieb:

600 g hladkej múky

1/2 - 1 PL soli

4 PL olivového oleja



Príprava
Kroky: 8

1.

Najskôr pripravím kvások. Do teplej vody vmiešam cukor a sušené droždie. Prikryjem a nechám zopár minút postáť, aby droždie začalo bublať.

2.

Do misy kuchynského robota odvážim múku, pridám k nej soľ, olivový olej a už hotový kvások.

3.

Miesim, kým sa všetky suroviny nespoja do hladkého cesta, ktoré sa nebude lepiť na steny misy. Na záver ešte zvyknem cesto premiesiť aj ručne, na pracovnej ploche. 

4.

Vymiesené cesto dám späť do misy, prikryjem a nechám hodinu kysnúť.

5.

Po hodine vykysnuté cesto presuniem na pracovnú plochu, "povyťahujem" do tvaru obdĺžnika a zrolujem. Vznikne tak bochník, ktorý preložím do menšej formy na biskupský chlebík (spojom dole). Formu vystieľam papierom na pečenie, aby som chlieb vedela po upečení bezpečne vybrať z formy.

6.

Pripravený chlieb nechám vo forme kysnúť ďalšiu hodinu (opäť prikrytý).

7.

Rúru vyhrejem na 190 stupňov a vykysnutý chlieb v nej pečiem približne 20 minút. 

8.

Chlieb opatrne vyberiem z formy (pozor aby ste sa nepopálili!) a dám ho ešte približne na 5 - 10 minút dopiecť priamo na mriežku, aby bol rovnomerne prepečený aj zo spodu a z bokov.

Ja som použila hladkú pšeničnú múku T 700, recept však bude fungovať aj s hladkou špaldovou múkou. Alebo buďte odvážni a skúste si nakombinovať hladkú múku s celozrnnou. 
Pre zmenu zase inokedy primiešajte do cesta celú rascu, či rôzne semienka. Soľ pridajte podľa toho ako ste zvyknutí, resp. ako veľmi tá vaša "solí".

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

so želé a broskyňami

Tvarohová torta

chlebová placka

Extra rýchly Naan

bez strúhanky

Pečená fašírka

indická klasika

Kura Tikka Masala

v slanej verzii

Mrkvová roláda

s červenými pomarančami

Citrusová bábovka

s čokoládovým krémom

Kakaové makrónky