Best Recipes
s parmezánom

Tekvicové pagáčiky

Tekvicové pagáčiky (alebo štvorčeky) som prvýkrát piekla na synovu narodeninovú oslavu. Deti sa ich nevedeli dojesť a zo stola zmizli ako prvé :-P Ďalši z výborných receptov, ako ich naučiť jesť možno menej obľúbenú zeleninu.

potrebujeme:

500 g tekvicového pyré

250 g hladkej špaldovej múky

250 g celozrnnej špaldovej múky

2 ČL prášku do pečiva

2 - 3 ČL soli

150 - 200 ml oleja neutrálnej chuti

cca 50 g parmezánu

1 vajíčko (na potretie)

tekvicové semienka na ozdobu



Príprava
Kroky: 6

Tieto tekvicové pagáčiky podávam aj k rôznym nátierkám, či dipom na namáčanie.
Rovnaký postup môžete použiť aj pri príprave chrumkavých tekvicových krekrov. Vtedy rozdeľte cesto aspoň na 3 až 4 časti a vyvaľkajte ho naozaj na tenučko. Po upečení budú pagáčiky alebo krekry chrumkavé.

1.

Ja som si uvarila tekvicu Hokkaido na pare. Mäkké kúsky tekvice dám do kuchynského robota so sekacím nožom a urobím z nich pyré.

2.

Pridám múku zmiešanú s práškom do pečiva a soľou, postrúhaný parmenzán a pár stlačeniami pulzného tlačidla premiešam.

3.

Nakoniec postupne pridávam olej a vypracujem cesto.

4.

Cesto rozdelím na dve časti a vyvaľkám na tenšiu placku veľkosti plechu, na ktorom budem pagáčiky piecť. Keďže je cesto viac olejové, mastnejšie, pracujem priamo na papieri na pečenie, aby som už nemusela pridávať múku navyše. Cesto teda vyvaľkám, presuniem aj s papierom na plech a tam ho nakrájam na menšie kocky.

5.

Pagáčiky (alebo štvorčeky) potriem rozšľahaným vajíčkom, trošku ešte na povrchu posolím a ozdobím tekvicovými semienkami.

6.

Pečiem v rúre vyhriatej na 200 stupňov približne 10 minút (v závislosti od veľkosti pagáčikov), kým nezískajú na povrchu zlatistý nádych.

Ak chcete mať v pagáčikoch výraznejšiu tekvicovú chuť, nahraďťe časť oleja olejom tekvicovým. Ja používam buď olivový alebo kokosový (bez chuti a vône). Olej prilievajte postupne, len toľko, kým nevznikne hladké a pružné cesto. Závisí to predovšetkým od druhu použitej múky. Niekedy postačí 150 ml, inokedy zase o niečo viac.

Tekvicové pyré: menšiu Hokkaido tekvicu poriadne umyjem, pokrájam na mesiačiky, vydlabem semienka a nakrájam na malé kúsky. Ja ich varím v pare približne 15 minút, kým nie je tekvica mäkká. Môžete ju však aj uvariť klasicky v hrnci, podliatu trochou vody. Uvarenú tekvicu dám do kuchynského robota so sekacím nožom a rozmixujem na hladkú kašu. 

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

zo sušeného droždia

Sendvičový chlieb

talianska klasika trochu inak

Tiramisu s jahodami

výživná zimná klasika

Domáca huspenina

s mandľovým maslom a malinami

Plnené čokoládové košíčky

so šľahačkovou smotanou

Kváskové makovky