Best Recipes
s parmezánom

Tekvicové pagáčiky

Tekvicové pagáčiky (alebo štvorčeky) som prvýkrát piekla na synovu narodeninovú oslavu. Deti sa ich nevedeli dojesť a zo stola zmizli ako prvé :-P Ďalši z výborných receptov, ako ich naučiť jesť možno menej obľúbenú zeleninu.

potrebujeme:

500 g tekvicového pyré

250 g hladkej špaldovej múky

250 g celozrnnej špaldovej múky

2 ČL prášku do pečiva

2 - 3 ČL soli

150 - 200 ml oleja neutrálnej chuti

cca 50 g parmezánu

1 vajíčko (na potretie)

tekvicové semienka na ozdobu



Príprava
Kroky: 6

Tieto tekvicové pagáčiky podávam aj k rôznym nátierkám, či dipom na namáčanie.
Rovnaký postup môžete použiť aj pri príprave chrumkavých tekvicových krekrov. Vtedy rozdeľte cesto aspoň na 3 až 4 časti a vyvaľkajte ho naozaj na tenučko. Po upečení budú pagáčiky alebo krekry chrumkavé.

1.

Ja som si uvarila tekvicu Hokkaido na pare. Mäkké kúsky tekvice dám do kuchynského robota so sekacím nožom a urobím z nich pyré.

2.

Pridám múku zmiešanú s práškom do pečiva a soľou, postrúhaný parmenzán a pár stlačeniami pulzného tlačidla premiešam.

3.

Nakoniec postupne pridávam olej a vypracujem cesto.

4.

Cesto rozdelím na dve časti a vyvaľkám na tenšiu placku veľkosti plechu, na ktorom budem pagáčiky piecť. Keďže je cesto viac olejové, mastnejšie, pracujem priamo na papieri na pečenie, aby som už nemusela pridávať múku navyše. Cesto teda vyvaľkám, presuniem aj s papierom na plech a tam ho nakrájam na menšie kocky.

5.

Pagáčiky (alebo štvorčeky) potriem rozšľahaným vajíčkom, trošku ešte na povrchu posolím a ozdobím tekvicovými semienkami.

6.

Pečiem v rúre vyhriatej na 200 stupňov približne 10 minút (v závislosti od veľkosti pagáčikov), kým nezískajú na povrchu zlatistý nádych.

Ak chcete mať v pagáčikoch výraznejšiu tekvicovú chuť, nahraďťe časť oleja olejom tekvicovým. Ja používam buď olivový alebo kokosový (bez chuti a vône). Olej prilievajte postupne, len toľko, kým nevznikne hladké a pružné cesto. Závisí to predovšetkým od druhu použitej múky. Niekedy postačí 150 ml, inokedy zase o niečo viac.

Tekvicové pyré: menšiu Hokkaido tekvicu poriadne umyjem, pokrájam na mesiačiky, vydlabem semienka a nakrájam na malé kúsky. Ja ich varím v pare približne 15 minút, kým nie je tekvica mäkká. Môžete ju však aj uvariť klasicky v hrnci, podliatu trochou vody. Uvarenú tekvicu dám do kuchynského robota so sekacím nožom a rozmixujem na hladkú kašu. 

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Domáce bagety

S prípravou tohto pečiva musíte síce začať deň vopred, ale je to naozaj hračka. Neľakajte sa, zvládnu ho aj "nekváskovači". Kvások poliš sa pripravuje totiž z čerstvého droždia.

Kysnuté tekvicové pagáče

Recept na tieto tekvicové pagáče som si vymyslela v duchu hesla "varím zo zásob". A naozaj sa vydarili, deti ich chceli jesť ešte horúce.

Cesnakové slimáky

Pôvodne to mali byť žemličky alebo bagetky. V chladničke som však našla ešte medvedí cesnak, tak z toho nakoniec boli takéto slimáčiky.

Chrumkavý chlieb bez droždia

Nie je umenie upiecť chrumkavý bochník chleba, keď kváskujete alebo keď máte doma čerstvé, či sušené droždie... Teraz ho budete vedieť upiecť aj bez týchto momentálne nedostatkových ingrediencií.

Extra rýchly Naan

Naan je typickým pečivom predovšetkým v indickej kuchyni. Táto chlebová placka sa používa najmä ako príloha k hlavnému jedlu, ale môžete ju použiť aj ako chuťovku.

Ľanový chlieb bez múky

I keď samozrejme nič nenahradí vôňu a chuť čerstvo upečeného poctivého kváskového bochníka chleba, nie je na škodu mať vo svojom repertoári recept na chlebík bez múky. Tento je z ľanových a slnečnicových semienok.

Celozrnné tortilly

Čítali ste si už niekedy zloženie na obale tortíl, ktoré viete bežne kúpiť v obchodoch? Mne sa viac ako nepozdávalo a tak som sa pustila do výroby zdravších, domácich.

Oopsie bread

Oopsie bread nie je žiadna novinka. Poznajú ho najmä tí, ktorí sa z nejakého dôvodu snažia obmedziť alebo úplne vylúčiť konzumáciu klasického chlebíka. Ale tú nátierku si predsa len treba na niečo namazať, že?

Vyskúšajte

Moje receptové inšpirácie.

len z troch ingrediencií

Rýchly slivkový džem

osviežujúci dezert

Marhuľové rezy

základný recept

Tortový korpus

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

s pudingovým krémom

Krehké ovocné košíčky

s vločkami a tvarohom

Šťavnatý ríbezľový koláč

s malinovou omáčkou

Jogurtová panna cotta

s džemom a nugátom

Pišingerove rezy

cícerová chuťovka trochu inak

Bylinkový falafel