Best Recipes
kváskový

Tekvicový chlieb

Upiecť dobrý domáci kváskový chlebík nie je nič náročné. Ja som sa zo začiatku kváskovania trochu obávala, ale verte mi, je to jednoduchšie ako si ísť kúpiť ten chlieb do obchodu. Chce to len trochu cviku a dobré načasovanie. :-) Tento tekvicový chlebík je naviac skvelý v tom, že zostane vláčny aj niekoľko dní.

potrebujeme:

150 g rozkvasu

100 g manitoba múky

100 g špaldovej chlebovej múky

120 g tekvicového pyré

8 g soli

cca 2 PL tekvicových semienok



Príprava
Kroky: 8

Ak ešte nemáte skúsenosti s kváskovaním, odporúčam prečítať a naštudovať si knižku Lenky Mančíkovej Kvások. Podrobne a najmä veľmi zrozumiteľne v nej vysvetľuje celý postup výroby kváskového chlebíka... od potrebného vybavenia, založenia kvásku, druhov múk... až po konkrétne recepty. Mne pri kváskovaní veľmi pomohla. Alebo si vyhľadajte potrebné informácie na internete.

1.

Rozkvas si pripravím zmiešaním cca 2 PL materského kvásku so 100 g celozrnnej špaldovej múky a cca 80 - 100 g vlažnej vody. 
Ak používate ražný kvások, pokojne ho prikŕte ražnou múkou, ako ste zvyknutí.

2.

Do misy kuchynského robota dám okrem tekvicových semienok všetky suroviny a miesim aspoň 15 minút, kým mi nevznikne krásne hladké a pružné cesto, ktoré sa nebude lepiť na steny misy.
Zbytok rozkvasu, ktorý mi zostane si odložím na ďalšie pečenie.

Ak by sa vám zdalo byť cesto trochu suché (v závislosti od vlhosti tekvicového pyré), prilejte trošku vody a ak by sa vám zdalo byť vlhkejšie, tak prisypte trošku múky.

3.

Pred koncom miesenia prisypem do cesta tekvicové semienka.

4.

Misu s vymieseným cestom nechám asi hodinku postáť na linke. Počas tejto doby zvyknem cesto aspoň 2 krát poprekladať. Ak však nemáte čas, robiť to nemusíte.

5.

Takto pripravené cesto prikryjem potravinovou fóliou a dám ho na noc do chladničky. (Ak nechcete použiť chladničkové kysnutie, tak ho nechajte na teplom mieste kysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem.)

6.

Po vybratí z chladničky nechám cesto asi tak hodinku stáť pri izbovej teplote. Potom ho premiesim, vytvarujem a dám ho opäť podkysnúť už priamo do ošatky. Doba kysnutia závisí od sily vášho kvásku. Môže to trvať od 4 hodín až po 10. Riaďte da tým, ako vám chlebík narastie.
Pre urýchlenie kysnutia môžete presunúť chlebík v ošatke do rúry vyhriatej (a už vypnutej) na cca 40 stupňov.

7.

Vykysnutý chlebík opatrne vyklopím buď na horúci plech alebo kameň. Ja mám vo zvyku chlebík ozdobne narezať žiletkou. Predídem tým prípadnému prasknutiu.

8.

Pečiem v rúre vyhriatej na 230 stupňov so záparou najskôr 10 minút, potom teplotu znížim na 200 stupňov a pečiem ďalej približne 20 minút. Kým nie je kôrka pekne hnedá a chrumkavá. Hotový chlebík musí znieť po zaklopaní na jeho dno duto.

Aby sa vám kváskový chlebík vydaril, musíte však brať do úvahy veľa faktorov. Od druhu a kvality použitej múky až po správne načasovanie a upečenie. Čo zaručene funguje jednému, nemusí druhému (najmä čo sa doby kysnutia - kvasenia týka). Každý máme doma iné podmienky, teplotu miestnosti, vlhkosť vzduchu a pod. 
A to je na kváskovaní podľa mňa to krásne. Kvások je vlastne živý organizmus, o ktorý keď sa s láskou staráte, tak sa vám odmení nádherným chlebíkom alebo koláčom. 

Ja som pri príprave tohto chlebíka použila manitoba múku a špaldovú chlebovú. Lebo práve tie som mala doma a chcela som ich minúť. Vy môžete použiť múku alebo múky, na ktoré ste zvyknutí.
A nemusíte sa báť, tekvicu v chlebíku vôbec nie je cítiť. Dodáva mu "len" krásnu vláčnosť a farbu.

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Chrumkavý chlieb bez droždia

Nie je umenie upiecť chrumkavý bochník chleba, keď kváskujete alebo keď máte doma čerstvé, či sušené droždie... Teraz ho budete vedieť upiecť aj bez týchto momentálne nedostatkových ingrediencií.

Kváskové makovky

Tento recept nemusíte použiť iba na makovky. Pripravíte z neho aj super vianočku, či sladký sendvičový chlebík. S cestom sa naozaj super pracuje.

Kvásková vianočka

Vianočka patrí na náš sviatočný stôl už od môjho detstva. Ja ju teraz síce zvyknem pripravovať deťom aj niekoľkokrát do roka, ale tá "Vianočná" je predsa len vždy špeciálna.

Kváskové panettone

Poznáte Panettone? Je to typické talianske sviatočné sladké pečivo. Obyčajne sa pripravuje z droždia, hrozienok, ale aj kandizovanej citrusovej kôry, či mandlí... Ja som si tento rok vytýčila ako výzvu jeho kváskovú úpravu. I keď je príprava cesta o niečo zdĺhavejšia, nie je to nič náročné a výsledo

Kváskový mazanec

Keď raz prepadnete kváskovaniu, tak je to láska na celý život. Aspoň v mojom prípade to tak je. :-) I keď sa aj mne zdalo byť kváskovanie zo začiatku hotová veda, je to vlastne veľmi jednoduché. Treba si len nájsť svoj systém a s láskou sa o svoj kvások statať. Potom už úplne hravo zvládnete aj taký

Maslové uzlíky

Toto sladké pečivo je vlastne akási obdoba vianočky, ktorú my ľúbime najmä na raňajky. Spolu s maslom a marhuľovým lekvárom to je neprekonateľná kombinácia! A hrnček mlieka, či šálka čiernej kávy k tomu.

Vianočka

Vianočka je v našej rodine typické vianočné pečivo. V detstve to bol dokonca jeden z chodov Štedrej večere, V súčasnosti patrí predovšetkým k sviatočným raňajkovým stáliciam.

Škoricová vločka

Hlasovanie na facebooku rozhodlo, že to bude škoricová vločka. V mimo zimnom období to však môže byť aj kvet, či hviezda... :-) Nech je názov tohto úžasného kváskového pečiva akýkoľvek, stojí za to, vyskúšať ho.

Vyskúšajte

Moje receptové inšpirácie.

s malinovou omáčkou

Jogurtová panna cotta

s džemom a nugátom

Pišingerove rezy

základný recept

Tortový korpus

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

cícerová chuťovka trochu inak

Bylinkový falafel

základný recept

Majonézový dresing

z pomalého hrnca

Trhané bravčové mäso

z kvásku poliš

Domáce bagety

s tvarohom a jahodami

Piškótová roláda

rýchla maškrta

Domáci pribináčik

so slivkovým lekvárom

Parené buchty

s kešu krémom

Power koláčiky