150 g rozkvasu
100 g manitoba múky
100 g špaldovej chlebovej múky
120 g tekvicového pyré
8 g soli
cca 2 PL tekvicových semienok
Príprava
Kroky: 8
Ak ešte nemáte skúsenosti s kváskovaním, odporúčam prečítať a naštudovať si knižku Lenky Mančíkovej Kvások. Podrobne a najmä veľmi zrozumiteľne v nej vysvetľuje celý postup výroby kváskového chlebíka... od potrebného vybavenia, založenia kvásku, druhov múk... až po konkrétne recepty. Mne pri kváskovaní veľmi pomohla.
Rozkvas si pripravím zmiešaním cca 2 PL materského kvásku so 100 g celozrnnej špaldovej múky a cca 80 - 100 g vlažnej vody.
Ak používate ražný kvások, pokojne ho prikŕmte ražnou múkou, ako ste zvyknutí.
Do misy kuchynského robota dám okrem tekvicových semienok všetky suroviny a miesim aspoň 15 minút, kým mi nevznikne krásne hladké a pružné cesto, ktoré sa nebude lepiť na steny misy.
Zbytok rozkvasu, ktorý mi zostane si odložím na ďalšie pečenie.
Ak by sa vám zdalo byť cesto trochu suché (v závislosti od vlhosti tekvicového pyré), prilejte trošku vody a ak by sa vám zdalo byť vlhkejšie, tak prisypte trošku múky.
Pred koncom miesenia prisypem do cesta tekvicové semienka.
Misu s vymieseným cestom nechám asi hodinku postáť na linke. Počas tejto doby zvyknem cesto aspoň 2 krát poprekladať. Ak však nemáte čas, robiť to nemusíte.
Takto pripravené cesto prikryjem potravinovou fóliou a dám ho na noc do chladničky. (Ak nechcete použiť chladničkové kysnutie, tak ho nechajte na teplom mieste kysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem.)
Po vybratí z chladničky nechám cesto asi tak hodinku stáť pri izbovej teplote. Potom ho premiesim, vytvarujem a dám ho opäť podkysnúť už priamo do ošatky. Doba kysnutia závisí od sily vášho kvásku. Môže to trvať od 4 hodín až po 10. Riaďte da tým, ako vám chlebík narastie.
Pre urýchlenie kysnutia môžete presunúť chlebík v ošatke do rúry vyhriatej (a už vypnutej) na cca 40 stupňov.
Vykysnutý chlebík opatrne vyklopím buď na horúci plech alebo kameň. Ja mám vo zvyku chlebík ozdobne narezať žiletkou. Predídem tým prípadnému prasknutiu.
Pečiem v rúre vyhriatej na 230 stupňov so záparou najskôr 10 minút, potom teplotu znížim na 200 stupňov a pečiem ďalej približne 20 minút. Kým nie je kôrka pekne hnedá a chrumkavá. Hotový chlebík musí znieť po zaklopaní na jeho dno duto.
Aby sa vám kváskový chlebík vydaril, musíte však brať do úvahy veľa faktorov. Od druhu a kvality použitej múky až po správne načasovanie a upečenie. Čo zaručene funguje jednému, nemusí druhému (najmä čo sa doby kysnutia - kvasenia týka). Každý máme doma iné podmienky, teplotu miestnosti, vlhkosť vzduchu a pod.
A to je na kváskovaní podľa mňa to krásne. Kvások je vlastne živý organizmus, o ktorý keď sa s láskou staráte, tak sa vám odmení nádherným chlebíkom alebo koláčom.
Ja som pri príprave tohto chlebíka použila manitoba múku a špaldovú chlebovú. Lebo práve tie som mala doma a chcela som ich minúť. Vy môžete použiť múku alebo múky, na ktoré ste zvyknutí.
A nemusíte sa báť, tekvicu v chlebíku vôbec nie je cítiť. Dodáva mu "len" krásnu vláčnosť a farbu.
Objavujte
Podobné inšpirácie.
Chrumkavý chlieb bez droždia
Kváskové makovky
Kvásková vianočka
Kváskové panettone
Kváskový mazanec
Kysnuté cesnakové pagáče
Syrové praclíky
"Burgyňáky"
Vyskúšajte
Moje ďalšie inšpirácie.
Striekané linecké pečivo
Metrový koláč
Opité medovníky
Čokoládové úliky
Domáci hamburger
Brokolicová polievka
Hŕstková polievka
Tortový korpus
Ešte niečo ?
Nové inšpirácie.
Ovsené linecké koláčiky
Bryndzové tyčinky
Muhammara
Tvarohové fánky
Fúkané orechové rožky
Martinské rožky
Tekvicové sušienky
Kefírové langoše
Vyskúšajte moje