Best Recipes
talianska klasika trochu inak

Tiramisu s jahodami

Máte chuť na niečo sladké, ale nechce sa vám piecť? Alebo máte neplánovanú návštevu a potrebujete pripraviť rýchly dezert? Odporúčam toto tiramisu s jahodami - moju extra rýchlu verziu známej talianskej pochúťky.

Ingredients

piškóty

150 ml uvarenej silnej kávy

cca 3 PL mandľového likéru (amaretta)

500 g mascarpone

cca 3 PL cukru alebo medu

250 ml šľahačkovej smotany

jahody



Príprava
Kroky: 5

1.

Najskôr si pripravím kávu (je na vás, či espresso, prekvapkávanú, "nesku"), do ktorej vmiešam amaretto a nechám vychladnúť.

2.

Mascarpone vyberiem z chladničky aspoň dve hodiny pred prípravou dezertu, aby sa s ním ľahšie pracovalo. Dám ho do misky, pridám cukor alebo med a vareškou dobre premiešam. Ak mám sladké jahody, tak krém nesladím vôbec.

3.

Zo šľahačkovej smotany vyšľahám šľahačku. Nemusí byť veľmi hustá, stačí keď bude krémová.

4.

K ochutenému mascarpone postupne vmiešam šľahačku. Chvíľku to trvá, kým sa hmota spojí, tak treba byť trpezlivý.

5.

Krém je hotový, tak začnem skladať jednotlivé porcie. Na dno každej misky dám cca 4 piškóty a polejem ich asi 2 PL vychladnutej ochutenej kávy. Na piškóty pokladiem niekoľko kúskov jahôd, ktoré som si nakrájala na plátky. Nasleduje mascarpone krém (cca 2 PL). Celý postup ešte raz zopakujem a dám do chladničky.

Z tohto množstva obyčajne pripravím 6 - 8 jednotlivých porcií dezertu. Ak použijete menšie misky, či poháriky, pripravíte porcií viac. Je to veľmi sýty dezert, tak s veľkosťami porcií to nemusíte preháňať.
Ak pripravujete menšie porcie, postačí urobiť len jednu "vrstvu", t.j. piškóty, jahody a krém. Ovocie obmieňam podľa aktuálnej sezóny. K tomuto tiramisu sa výborne hodia aj maliny, či ríbezle.

Ale ak máte predsa len viac času, môžete toto tiramisu pripraviť klasicky, do väčšej misy ako koláč. Vtedy by bolo lepšie nechať ho dobre vychladiť v chladničke.  Jednotlivé porcie v miskách sú ale podľa mňa praktickejšie, čo sa týka tak chladenia, ako i servírovania.

Do menších pohárikov je praktickejšie použiť okrúhle piškóty. Dlhé cukrárske sú však klasika, tak ak chcete použiť tie, stačí ich len nalámať na menšie kúsky.

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

z kvásku poliš

Domáce bagety

s tvarohom a jahodami

Piškótová roláda

raňajkové pečivo

Maslové uzlíky

so slivkovým lekvárom

Parené buchty

rýchla maškrta

Domáci pribináčik

s kešu krémom

Power koláčiky