Best Recipes
talianska klasika trochu inak

Tiramisu s jahodami

Máte chuť na niečo sladké, ale nechce sa vám piecť? Alebo máte neplánovanú návštevu a potrebujete pripraviť rýchly dezert? Odporúčam toto tiramisu s jahodami - moju extra rýchlu verziu známej talianskej pochúťky.

Ingredients

piškóty

150 ml uvarenej silnej kávy

cca 3 PL mandľového likéru (amaretta)

500 g mascarpone

cca 3 PL cukru alebo medu

250 ml šľahačkovej smotany

jahody



Príprava
Kroky: 5

1.

Najskôr si pripravím kávu (je na vás, či espresso, prekvapkávanú, "nesku"), do ktorej vmiešam amaretto a nechám vychladnúť.

2.

Mascarpone vyberiem z chladničky aspoň dve hodiny pred prípravou dezertu, aby sa s ním ľahšie pracovalo. Dám ho do misky, pridám cukor alebo med a vareškou dobre premiešam. Ak mám sladké jahody, tak krém nesladím vôbec.

3.

Zo šľahačkovej smotany vyšľahám šľahačku. Nemusí byť veľmi hustá, stačí keď bude krémová.

4.

K ochutenému mascarpone postupne vmiešam šľahačku. Chvíľku to trvá, kým sa hmota spojí, tak treba byť trpezlivý.

5.

Krém je hotový, tak začnem skladať jednotlivé porcie. Na dno každej misky dám cca 4 piškóty a polejem ich asi 2 PL vychladnutej ochutenej kávy. Na piškóty pokladiem niekoľko kúskov jahôd, ktoré som si nakrájala na plátky. Nasleduje mascarpone krém (cca 2 PL). Celý postup ešte raz zopakujem a dám do chladničky.

Z tohto množstva obyčajne pripravím 6 - 8 jednotlivých porcií dezertu. Ak použijete menšie misky, či poháriky, pripravíte porcií viac. Je to veľmi sýty dezert, tak s veľkosťami porcií to nemusíte preháňať.
Ak pripravujete menšie porcie, postačí urobiť len jednu "vrstvu", t.j. piškóty, jahody a krém. Ovocie obmieňam podľa aktuálnej sezóny. K tomuto tiramisu sa výborne hodia aj maliny, či ríbezle.

Ale ak máte predsa len viac času, môžete toto tiramisu pripraviť klasicky, do väčšej misy ako koláč. Vtedy by bolo lepšie nechať ho dobre vychladiť v chladničke.  Jednotlivé porcie v miskách sú ale podľa mňa praktickejšie, čo sa týka tak chladenia, ako i servírovania.

Do menších pohárikov je praktickejšie použiť okrúhle piškóty. Dlhé cukrárske sú však klasika, tak ak chcete použiť tie, stačí ich len nalámať na menšie kúsky.

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Domáci pribináčik

Nepoznám človeka, ktorý by aspoň raz v živote neochutnal legendárnu tvarohovú maškrtu. Pripraviť si ju doma je také jednoduché a naozaj rýchle, že sa vám ani do obchodu neoplatí chodiť.

Jablkové pyré

Nepoznám jednoduchší a chutnejší recept ako je tento. Jablkovú výživu (alebo pyré) pripravujem z domácich jabĺk, bez pridaného akéhokoľvek sladidla. Hodí sa nielen na priamu konzumáciu, ale i na pečenie. Do školy na desiatu, či ako jedlý darček.

Jahodové tortičky

Recept pôvodne vznikol ako inšpirácia na Valentinske maškrtenie, ale pripraviť ho môžete kedykoľvek máte chuť. Nielen na Valentína.

Piškótová jablková torta

Nepečená jablková torta s piškótami je pre mňa typický jesenný dezert. Mnohí si ho isto pamätáte ešte z detstva.

Broskyňová zmrzlina

Len tri ingrediencie a domácu zmrzlinu máte hotovú za pár minút.

Jogurtová panna cotta

Panna Cotta je osviežujúci chladený dezert, podávaný obyčajne s ovocím. Ja som túto obľúbenú letnú pochúťku doplnila malinovou omáčkou a bielym jogurtom. Mňamka! :-)

Pišingerove rezy

Predstavujem vám moju "modernejšiu" a veľmi nenáročnú verziu slávnej Pischingerovej torty.

Jahodové nanuky

Leto bez zmrzliny, či nanukov si vie predstaviť asi iba málokto. Mať preto zásobu domácej mrazenej pochúťky je u nás doslova nevyhnutnosť. Ich príprava je veľmi jednoduchú a najmä oveľa rýchlejšia, ako ísť pre ne do obchodu..

Vyskúšajte

Moje ďalšie inšpirácie.

s medvedím cesnakom

Špenátové palacinky

fašiangová dobrota

Kysnuté šišky

s domácou žemľou

Domáci hamburger

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka

základný recept

Tortový korpus


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

chrumkavá chuťovka

Bryndzové tyčinky

zeleninová nátierka

Muhammara

s kúskami čokolády

Tekvicové sušienky

bez vajíčka

Kefírové langoše

so slivkami

Makový slimák

so štipkou kardamónu

Škoricové muffiny

so snehovou čapicou

Jemná tvarohová torta

jemná a nadýchaná

Kysnutá kakaová bábovka

s mandľovým maslom

Mandľovo-jahodový koláč

s čokoládovou polevou

Acidkový koláč

so žĺtkovým krémom

Mandľová torta