Best Recipes
sviatočná klasika

Veľkonočná hrudka

Veľkonočná hrudka je súčasťou tradičného veľkonočného pohostenia zrejme vo väčšine našich domácností. Ja sa musím priznať, že robievať som ju začala iba nedávano, ale zato u nás už nesmie chýbať ani jeden rok.

potrebujeme:

1 l plnotučného mlieka

10 vajec

cca 2 PL soli

bylinky (nemusia byť)



Príprava
Kroky: 3

Veľkonočnú hrudku niekto pripravuje aj viac na sladko (pridáva sa spolu so soľou aj lyžička cukru), nám však chutí viac v tejto slanej, prípadne aj pikantnej verzii. Podávame ju ako súčasť studených obložených mís, či len tak na krajci čerstvého chlebíka s prvou jarnou zeleninkou.

1.

Postup prípravy veľkonočnej hrudky je veľmi jednoduchý. Všetky vajíčka rozbijem do hrnca, premiešam a pridám liter mlieka a soľ.

2.

Na miernom ohni a za častého miešania pomaličky varím, kým sa vajíčka nezačnú akoby zrážať. Môže to trvať aj 30 - 40 minút. 

3.

Keď celá hmota zhustne, prelejem ju do sitka, ktoré som si vystlala buď gázou alebo čistou kuchynskou utierkou. Nechám odkvapkať.
Po pár minútach všetky rohy na utierke zviažem, čím mi vznikne taký batôžtek. Ten zavesím buď na varešku nad umývadlo alebo misku alebo na vodovodný kohútik a nechám ešte odkvapkať a vychladnúť pokojne až do nasledujúceho dňa.

Keďže sa v tomto recepte používa veľa vajec, nemusíte sa toho množstva soli báť. Vajíčka to naozaj znesú. Keď som hrudku varila po prvý raz, dala som soli podstatne menej a hrudka bola úplne bez chuti. Ani následné dosolenie priamo na tanieri jej už úplne nepomohlo. 

Keďže vajíčka a mlieko sú studené, treba byť trpezlivý a neunáhliť pomalé zohrievanie. Hrozí totiž, že sa vám "hmota" na hrudku zo spodu pripáli.
Veľkonočnú hrudku môžete pripraviť, tak ako ja, len tak "na bielo" alebo do nej primiešajte na drobno nasekané rôzne bylinky. Hodí sa predovšetkým pažitka, petržlenová vňať, či medvedí cesnak. 
Ak máte chuť experimentovať, tak po dovarení vmiešajte ešte trochu postrúhaného parmezánu, či na drobno posekanú chilli papričku.

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

z kvásku poliš

Domáce bagety

s tvarohom a jahodami

Piškótová roláda

raňajkové pečivo

Maslové uzlíky

so slivkovým lekvárom

Parené buchty

rýchla maškrta

Domáci pribináčik

s kešu krémom

Power koláčiky