Best Recipes
s lentilkami

Veľkonočné keksíky

Linecké pečivo nepečieme iba na Vianoce. Podľa mňa sa hodí na akúkoľvek príležitosť, stačí zvoliť tematicky vhodné vykrajovačky. Ak ho nebudete zlepovať džemom, či krémom, stanú sa z neho chutné, chrumkavé keksíky.

potrebujeme:

125 g hladkej múky

125 g ovsenej múky

125 g masla

60 g práškového cukru

1 vajíčko

sušenú pomarančovú kôru

lentilky na ozdobu (nemusia byť)



Príprava
Kroky: 6

Tieto veľkonočné keksíky som ochutila sušenou pomarančovou kôrou. Použiť však môžete aj citrón, či sušené levanduľové kvietky.

1.

Cesto na linecké pečivo pripravujem v kuchynskom robote so sekacím nožom. Do misy dám všetky suroviny a pár stlačení pulzného tlačidla urobí všetku prácu za mňa a ešte aj ruky zostanú čisté :-)

2.

Vypracované cesto zabalím do potravinovej fólie a dám aspoň na hodinku do chladničky, ale môžete pokojne aj cez noc.

3.

Pred samotnou prípravou sušienkok vyberiem cesto z chladničky o niečo skôr, aby trošku povolilo a nebolo také stuhnuté.

4.

Cesto vyvaľkám a vykrojím vybrané tvary. Hrúbka cesta závisí od veľkosti vykrajovačiek, ktoré chcete použiť. Väčšie tvary vyžadujúj o niečo väčšiu hrúbku cesta.

5.

Vykrojené sušienky poukladám na plech, ktorý som vystlala papierom na pečenie. Pečiem v rúre vyhriatej na 170 stupňov do zlatista (opäť to závisí od veľkosti keksíkov, menšie budú hotové aj za 8-10 minút, väčšie budú potrebovať času viac).

6.

Po vychladnutí ozdobím napríklad lentilkami alebo farebnými polevami. 

Keďže som nechcela plytvať vajíčkami (lebo bielky som nemala do čoho použiť), použila som do týchto keksíkov jedno celé vajce (namiesto dvoch žĺtkov). Ovsenú múku používať nemusíte, ak ju nemáte. Ja som ju mala otvorenú, preto som po nej siahla. Výborne sa hodí napríklad aj pohánková, či mandľová múka. Vystačíte si však aj s "obyčajnou" hladkou.

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Pečené kváskové buchty

Pečené buchty sú asi u väčšiny z nás taká kysnutá klasika. A je jedno či ich máte radi lekvárové, tvarohové, či makové. Ich kvásková verzia je pre niekoho možno vyšší level, ale stojí za vyskúšanie.

Kváskové makovky

Tento recept nemusíte použiť iba na makovky. Pripravíte z neho aj super vianočku, či sladký sendvičový chlebík. S cestom sa naozaj super pracuje.

Jablkové pyré

Nepoznám jednoduchší a chutnejší recept ako je tento. Jablkovú výživu (alebo pyré) pripravujem z domácich jabĺk, bez pridaného akéhokoľvek sladidla. Hodí sa nielen na priamu konzumáciu, ale i na pečenie. Do školy na desiatu, či ako jedlý darček.

Kvásková vianočka

Vianočka patrí na náš sviatočný stôl už od môjho detstva. Ja ju teraz síce zvyknem pripravovať deťom aj niekoľkokrát do roka, ale tá "Vianočná" je predsa len vždy špeciálna.

Kváskové panettone

Poznáte Panettone? Je to typické talianske sviatočné sladké pečivo. Obyčajne sa pripravuje z droždia, hrozienok, ale aj kandizovanej citrusovej kôry, či mandlí... Ja som si tento rok vytýčila ako výzvu jeho kváskovú úpravu. I keď je príprava cesta o niečo zdĺhavejšia, nie je to nič náročné a výsledo

Škoricová babka

Tiež máte tak radi všetko škoricové ako my? Nedalo mi to a popri kváskovom pečení chlebíka som sa pustila aj do skladkých kváskových pokusov. Výsledkom je napríklad táto fantastická škoricová babka.

Orechová granola

Chrumkavá orechová granola je mojou záchranou, keď mám na "niečo" chuť. Alebo ak si chcem dať na raňajky niečo sladké. Zmiešam ju s bielym jogurtom, či kyslou smotanou, pridám k nej pár kúskov čerstvého ovocia a môžem maškrtiť.

Marhuľové rezy

Podobný koláčik si pamätám z detstva. Namiesto pátrania po jeho recepte som trochu zaimprovizovala a "vymyslela" som si svoj vlastný.

Vyskúšajte

Moje receptové inšpirácie.

len z troch ingrediencií

Rýchly slivkový džem

s pudingovým krémom

Krehké ovocné košíčky

základný recept

Tortový korpus

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

s vločkami a tvarohom

Šťavnatý ríbezľový koláč

s malinovou omáčkou

Jogurtová panna cotta

s džemom a nugátom

Pišingerove rezy

cícerová chuťovka trochu inak

Bylinkový falafel

základný recept

Majonézový dresing