Best Recipes
s ovocím a pivom

Vianočný koláč

Vo Veľkej Británii majú svoj Christmas Pudding, my doma máme svoj "pivový koláč".

potrebujeme:

250 g hladkej špaldovej múky

200 g celozrnnej múky

1 ČL mletého klinčeka

1 ČL zmesi korenia mixed spice (alebo perníkového)

1 ČL prášku do pečiva

štipku soli

200 g tmavého cukru muscovado

250 g masla

2 vajcia

300 ml tmavého piva

400 g hrozienok alebo zmesi sušeného ovocia

100 g kandizovanej citrusovej kôry



Príprava
Kroky: 6

Tento výdatný koláč robím len raz za rok, na začiatku advetu. Podľa neho už všetci vieme, že Vianoce sa skutočne blížia.

1.

V jednej mise zamiešam všetky suché ingrediencie, vrátane hrozienok a kandizovanej citrusovej kôry.

2.

Maslo roztopím v hrnčeku  a nechám chviľku vychladnúť.

3.

V druhej miske zmiešam čierne pivo s vajíčkami.

4.

Nakoniec k suchým ingredienciám pridám roztopené maslo a pivo s vajíčkami. Dobre premiešam (stačí vareškou).

5.

Okrúhlu formu s odnímateľným dnom a priemerom 18 cm vysteliem papierom na pečenie (aj po bokoch). Boky formy vystieľam vyššie ako je okraj formy.

6.

Pečiem v rúre vyhriatej na 160 stupňov približne hodinu a pol.

Pivový koláč je najlepší odležaný. Vychladnutý koláč zvyknem zabaliť do alobalu a do utierky a uložiť na chladné miesto. Je to hutný koláč, ktorý vydrží naozaj dlho. Hodí sa aj ako jedlý darček, podobne ako napríklad panettone. 

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Kváskové panettone

Poznáte Panettone? Je to typické talianske sviatočné sladké pečivo. Obyčajne sa pripravuje z droždia, hrozienok, ale aj kandizovanej citrusovej kôry, či mandlí... Ja som si tento rok vytýčila ako výzvu jeho kváskovú úpravu. I keď je príprava cesta o niečo zdĺhavejšia, nie je to nič náročné a výsledo

Perníková roláda

Ak nemáte trpezlivosť, či čas na vykrajovanie a ozdobovanie medovníkov, mám tu pre vás jeden skvelý recept. Perníková roláda plnená slivkovým lekvárom urobí na sviatočnom stole možno ešte väčšiu parádu.

Linecké pečivo bez múky

Tento recept je výborným príkladom toho, že aj také vianočné maškrtenie môže byť o niečo zdravšie. A možno aj o niečo chutnejšie, napriek tomu, že pri pečení nepoužijete žiadnu múku a cukor.

Ovocné košíčky

Košíčky plnené zmesou sušeného ovocia a voňavého korenia sú v zahraničí známe ako Mince pies. Už niekoľko rokov sú tieto chutné koláčiky súčaťou aj nášho sviatočného stola.

Opité medovníky

Medovníky patria bez debaty k najtradičnejším vianočným koláčikom. Ja vám tento raz ponúkam ich menej tradičnú, ale nemenej chutnú (ak nie chutnejšiu) "opitú" verziu.

Sušienky s mandľovým maslom

Toto sú asi tie najrýchlejšie sušienky, ktoré viem pripraviť. Ich príprava mi spolu s pečením nezaberie viac ako 15 minút! V poslednej dobe "fičím" na mandľovom masle, tak sa ho snažím používať kde sa dá.

Vianočka

Vianočka je v našej rodine typické vianočné pečivo. V detstve to bol dokonca jeden z chodov Štedrej večere, V súčasnosti patrí predovšetkým k sviatočným raňajkovým stáliciam.

Linecké pečivo

Krehké vianočné pečivo, ktoré nechýba asi na žiadnom sviatočnom stole. U nás doma by to bez neho ani neboli poriadne Vianoce.

Vyskúšajte

Moje receptové inšpirácie.

poliate čokoládou

Plnené medovníky

s voňavým korením

Perníková granola

s celým makom

"Burgyňáky"

chrumkavá maškrta

Mandľové sucháre

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

základný recept

Tortový korpus

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka

s domácou žemľou

Domáci hamburger


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

s tvarohom a ovocím

Filo košíčky

s gaštanovou múkou

Mandľové biscotti

s farebnou posýpkou

Kakaové stromčeky

jednoducho a rýchlo

Domáce tortilly

s karamelovým krémom

Kokosové laskonky

zdravá chuťovka

Pečený cícer