Best Recipes
s citrónovou polevou

Citrónovo-makový chlebíček

Zbožňujem kombináciu citrónovej šťavy a maku. Tento jednoduchý koláčik je práve vďaka citrónom veľmi vláčny a poteší tak návštevu, ako aj deti, keď si ho nájdu v škole v desiatovom boxe.

na chlebíček:

200 g masla

150 g práškového cukru

4 vajíčka

150 ml plnotučného mlieka

200 g hrubej múky

200 g polohrubej múky

2 PL celého maku

1 balíček prášku do pečiva

1 - 2 citróny


na polevu:

citrónovú šťavu

práškový cukor



Príprava
Kroky: 7

Keďže ja naozaj rada a veľa pečiem, dopriala som si aj takúto parádnu formu. Na chlebíček vám však postačí aj "obyčajná" na biskupský chlebík alebo pokojne môžete použiť aj menšiu okrúhlu tortovú formu.

1.

Maslo a vajíčka vyberiem z chladničky aspoň hodinu pred prípravou receptu, aby mali izbovú teplotu. 

2.

Maslo v mixéri vyšľahám spolu s cukrom do svetlej peny. Postupne pridám vajíčka, vždy po jednom a počkám, kým sa poriadne vmieša do masla. Až potom pridám ďalšie.

3.

Po zašľahaní všetkých vajíčok pridám kôru a šťavu z jedného alebo dvoch citrónov. Množstvo citrónovej šťavy nechám na vás, podľa toho ako veľmi citrónový chlebíček chcete.  

4.

Nakoniec pridám múku zmiešanú s práškom do pečiva a celým makom.

5.

Cesto presuniem do vymazanej a múkou vysypanej formy na biskupský chlebíček. 

6.

Pečiem v rúre vyhriatej na 160 stupňov približne hodinu.

7.

Vychladnutý chlebíček môžete ešte poliať citrónovou polevou. Tú pripravíte vymiešaním citrónovej šťavy s práškovým cukrom. Cukru pridajte toľko, aby vám vznikla krémová konzistencia. Ja som ju pre väčšiu parádu zafarbila práškom z fialových sladkých zemiakov.

Upečený chlebík nechám asi 30 minút chladnúť priamo vo forme, potom ho opatrne premiestnim na mriežku, kde ho nechám vychladnúť úplne. Ak si na takéto pretáčanie netrúfate (keď je chlebíček ešte teplý, je veľmi krehký a môže sa ľahko zlomiť), nechajte ho proste vyhladnúť vo forme a až potom ho vyberte.

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Bodkovaná bábovka

Či už si bábovku radi vychutnávate na raňajky alebo ako sladký olovrant, receptov nie je nikdy dosť. Tento raz vám predstavujem jej bodkovanú verziu.

Zebrový koláč

Zebrový koláč je vlastne takou zaujímavejšou verziou bábovky. Na základe tohto malého triku sa stane obyčajná "buchta" neobyčajnou.

Jablkové muffiny z mandľového masla

Mandľové maslo a ja... to bola láska na prvé ochutnanie! Hodí sa naozaj všade, nielen do koláčov, ale aj na slané varenie...

Slivkový koláč s vločkami

Jednoduchý, rýchly koláč plný čerstvého ovocia, do ktorého som pridala celozrnné špaldové vločky a otruby. Pre niektorých ochutnávačov to bola prekvapivá, ale veľmi chutná kombinácia chutí.

Marhuľové rezy

Podobný koláčik si pamätám z detstva. Namiesto pátrania po jeho recepte som trochu zaimprovizovala a "vymyslela" som si svoj vlastný.

Mandľovo-malinový koláč

Maliny a mandle patria k sebe podľa mňa rovnako, ako napríklad paradajky a bazalka. Keď sa k nim ešte pridá chrumkavé krehké cesto, vznikne takýto úžasný koláč.

Makové kvety so slivkovým lekvárom

Niekedy stačí jedna malá "úprava" a obyčajné makové buchty doslova rozkvitnú.

Pečené kváskové buchty

Pečené buchty sú asi u väčšiny z nás taká kysnutá klasika. A je jedno či ich máte radi lekvárové, tvarohové, či makové. Ich kvásková verzia je pre niekoho možno vyšší level, ale stojí za vyskúšanie.

Vyskúšajte

Moje ďalšie inšpirácie.

jemná a nadýchaná

Kysnutá kakaová bábovka

s domácou žemľou

Domáci hamburger

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

základný recept

Tortový korpus

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

s tvarohovým krémom

Medová torta

s mandľovým maslom

Mandľovo-jahodový koláč

s čokoládovou polevou

Acidkový koláč

so žĺtkovým krémom

Mandľová torta

s maslovým krémom

Vanilkové tortičky

so slaným karamelom

Krtkova torta

s kakaovým korpusom

Tiramisu torta

a čokoládovými kvapkami

Sušienky so slaným karamelom

s mletým mäsom

Gyoza taštičky

so slaným karamelom

Čokoládové tartaletky

s kuracím mäsom

Cézar šalát