Best Recipes
s citrónovou polevou

Citrónovo-makový chlebíček

Zbožňujem kombináciu citrónovej šťavy a maku. Tento jednoduchý koláčik je práve vďaka citrónom veľmi vláčny a poteší tak návštevu, ako aj deti, keď si ho nájdu v škole v desiatovom boxe.

na chlebíček:

200 g masla

150 g práškového cukru

4 vajíčka

150 ml plnotučného mlieka

200 g hrubej múky

200 g polohrubej múky

2 PL celého maku

1 balíček prášku do pečiva

1 - 2 citróny


na polevu:

citrónovú šťavu

práškový cukor



Príprava
Kroky: 7

Keďže ja naozaj rada a veľa pečiem, dopriala som si aj takúto parádnu formu. Na chlebíček vám však postačí aj "obyčajná" na biskupský chlebík alebo pokojne môžete použiť aj menšiu okrúhlu tortovú formu.

1.

Maslo a vajíčka vyberiem z chladničky aspoň hodinu pred prípravou receptu, aby mali izbovú teplotu. 

2.

Maslo v mixéri vyšľahám spolu s cukrom do svetlej peny. Postupne pridám vajíčka, vždy po jednom a počkám, kým sa poriadne vmieša do masla. Až potom pridám ďalšie.

3.

Po zašľahaní všetkých vajíčok pridám kôru a šťavu z jedného alebo dvoch citrónov. Množstvo citrónovej šťavy nechám na vás, podľa toho ako veľmi citrónový chlebíček chcete.  

4.

Nakoniec pridám múku zmiešanú s práškom do pečiva a celým makom.

5.

Cesto presuniem do vymazanej a múkou vysypanej formy na biskupský chlebíček. 

6.

Pečiem v rúre vyhriatej na 160 stupňov približne hodinu.

7.

Vychladnutý chlebíček môžete ešte poliať citrónovou polevou. Tú pripravíte vymiešaním citrónovej šťavy s práškovým cukrom. Cukru pridajte toľko, aby vám vznikla krémová konzistencia. Ja som ju pre väčšiu parádu zafarbila práškom z fialových sladkých zemiakov.

Upečený chlebík nechám asi 30 minút chladnúť priamo vo forme, potom ho opatrne premiestnim na mriežku, kde ho nechám vychladnúť úplne. Ak si na takéto pretáčanie netrúfate (keď je chlebíček ešte teplý, je veľmi krehký a môže sa ľahko zlomiť), nechajte ho proste vyhladnúť vo forme a až potom ho vyberte.

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Slivkový koláč s vločkami

Jednoduchý, rýchly koláč plný čerstvého ovocia, do ktorého som pridala celozrnné špaldové vločky a otruby. Pre niektorých ochutnávačov to bola prekvapivá, ale veľmi chutná kombinácia chutí.

Marhuľové rezy

Podobný koláčik si pamätám z detstva. Namiesto pátrania po jeho recepte som trochu zaimprovizovala a "vymyslela" som si svoj vlastný.

Pečené kváskové buchty

Pečené buchty sú asi u väčšiny z nás taká kysnutá klasika. A je jedno či ich máte radi lekvárové, tvarohové, či makové. Ich kvásková verzia je pre niekoho možno vyšší level, ale stojí za vyskúšanie.

Kváskové panettone

Poznáte Panettone? Je to typické talianske sviatočné sladké pečivo. Obyčajne sa pripravuje z droždia, hrozienok, ale aj kandizovanej citrusovej kôry, či mandlí... Ja som si tento rok vytýčila ako výzvu jeho kváskovú úpravu. I keď je príprava cesta o niečo zdĺhavejšia, nie je to nič náročné a výsledo

Škoricová babka

Tiež máte tak radi všetko škoricové ako my? Nedalo mi to a popri kváskovom pečení chlebíka som sa pustila aj do skladkých kváskových pokusov. Výsledkom je napríklad táto fantastická škoricová babka.

Piškótová jablková torta

Nepečená jablková torta s piškótami je pre mňa typický jesenný dezert. Mnohí si ho isto pamätáte ešte z detstva.

Cviklové brownies

Doslova kultový čokoládový koláč - brownie(s), poznajú asi všetci. Ja som tentoraz skúsila jeho o niečo nezvyčajnešiu verziu. Cviklové brownies zjedli u nás hlavne chlapi a bez frflania!

Slivkové gule

Akékoľvek, nielen slivkové gule sú asi u väčšiny z nás "must have" jedlom, na ktoré sa nesmie zabudnúť v čase dozrievajúceho ovocia.

Vyskúšajte

Moje receptové inšpirácie.

s krevetami

Polievka Tom Yum

s granátovým jablkom

Brokolicový šalát

základný recept

Tortový korpus

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka

s tvarohom a ovocím

Narodeninová torta


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

s džemom a nugátom

Pišingerove rezy

cícerová chuťovka trochu inak

Bylinkový falafel

základný recept

Majonézový dresing