Best Recipes
s pudingovým krémom

Krehké ovocné košíčky

Jednoduchý a pritom oku lahodiaci osviežujúci letný dezert. Náplň, či zdobenie môžete obmieňať podľa vlastnej fantázie.

na krehké cesto:

250 g hladkej múky

125 g masla

štipku soli

1 žĺtok (alebo 1 celé malé vajce)


na pudingový krém:

350 ml plnotučného mlieka

1 balenie vanilkového pudingového prášku

250 g jemného tvarohu

cukor podľa chuti


na dokončenie:

rôzne drobné ovocie

číre tortové želé



Príprava
Kroky: 5

Prípravu týchto košíčkov môžete poňať ako takú skladačku. Pripravené korpusy z krehkého cesta naplňte buď vašim obľúbeným krémom alebo iba džemom, ozdote rôznym ovocím, ... Aby povrch košíčkov neobschol, potrela som ich čírym tortovým želé. Budú sa tak aj pekne lesknúť. Tento krok môžete vynechať, ak plánujete košíčky ihneď konzumovať.

1.

Začnem prípravou krehkého cesta. Všetky suroviny dám do kuchynského robota so sekacím nožom a vypracujem cesto. Zabalím ho do potravinovej fólie a dám aspoň na pol hodinu - hodinu do chladničky.

2.

Vychladené cesto rozvaľkám medzi dvoma kusmi papiera na pečenie (alebo fólie). Nemusím tak pridávať žiadnu ďalšiu múku na podsýpanie a aj manipulácia s cestom je jednoduchšia. Vykrojím kolieska podľa formičiek, ktoré sa chystám použiť. Ich dno popichám vidličkou.

3.

Formičky naplnené cestom poukladám na plech a pečiem v rúre vyhriatej na 170 stupňov 10 - 15 minút, alebo do ružova, v závislosti od veľkosti košíčkov. V tomto prípade nepoužívam spôsob tzv. "slepého pečenia", ale košíčky rovno pečiem.

4.

Krém pripravím veľmi jednoducho. Uvarím vanilkový puding podľa návodu na obale a nechám ho vychladnúť. Jemný, krémový tvaroh potom vymiešam s pudingom a podľa chuti dosladím. 

Hladký krém sa vám podarí vymiešať iba vtedy, ak puding a aj tvaroh budú mať rovankú izbovú teplotu. 

5.

Pripraveným krémom naplním vychladnuté košíčky a ozdobím ovocím. Na záver ich potriem čírym tortovým želé, ktoré som si pripravila podľa návodu na obale.

 

Niekoľko užitočných informácií, ktoré sa oplatí vedieť pri príprave krehkého cesta, nájdete aj v článku tu

Okrem pudingovo-tvarohového krému môžete použiť akýkoľvek maslový krém alebo ak krémy neobľubujete, použite džem. Rovnako sa môžete vyhrať aj s ochutením krehkého cesta. Pridaním kvapky vanilkového extraktu, strúhaného kokosu, orieškov, či kakaa posuniete košíčky na inú chuťovú úroveň. 

Ak nemáte formičky na pečenie košíčkov, vystačíte si napríklad aj s formou na muffiny. Z vyvaľkaného cesta vykrojte kolieska o niečo väčšie ako je priemer muffinov, aby vám vznikol aj okraj (alebo steny košíčka), poukladajte na ich dno a môžete piecť.

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Vanilkové tortičky

Malé, rozkvitnuté koláčiky, ktoré urobia radosť každému. Je len na vás akú formu zdobenia zvolíte.

Tartaletky s čerešňovým želé

Ďalšia verzia mojich obľúbených koláčikov. Tento raz s čerešňovým želé a vanilkovým krémom.

Čokoládové tartaletky

Neprekonateľná kombinácia krehkého kakaového cesta, parížskej šľahačky a slaného karamelu.

Piškótová roláda

Roláda môže byť pre niekoho výzvou (alebo strašiakom?), ale nemajte obavy. Ak budete postupovať podľa môjho receptu, určite sa vám podarí.

Krtkova torta

Doslova kultová torta už niekoľkých generácií v mojej verzii so slaným karamelom.

Tiramisu torta

Známy taliansky nepečený dezert v slávnostnejšej verzii. Doplnený kakaovým tortovým korpusom a piškótami s čokoládou.

Medová torta

Veľmi efektná tortička, ktorá poteší ako darček či už k narodeninám alebo aj na Valentína.

Jahodové tortičky

Recept pôvodne vznikol ako inšpirácia na Valentinske maškrtenie, ale pripraviť ho môžete kedykoľvek máte chuť. Nielen na Valentína.

Vyskúšajte

Moje ďalšie inšpirácie.

so slivkami

Makový slimák

so štipkou kardamónu

Škoricové muffiny

so snehovou čapicou

Jemná tvarohová torta

jemná a nadýchaná

Kysnutá kakaová bábovka

s domácou žemľou

Domáci hamburger

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

základný recept

Tortový korpus

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

s mandľovým maslom

Mandľovo-jahodový koláč

s čokoládovou polevou

Acidkový koláč

so žĺtkovým krémom

Mandľová torta

a čokoládovými kvapkami

Sušienky so slaným karamelom

s mletým mäsom

Gyoza taštičky

s kuracím mäsom

Cézar šalát

nesmrteľný zákusok

Punčové rezy

ako využiť zásobu bielkov

Bezé roláda