Best Recipes
osviežujúci dezert

Marhuľové rezy

Podobný koláčik si pamätám z detstva. Namiesto pátrania po jeho recepte som trochu zaimprovizovala a "vymyslela" som si svoj vlastný.

na korpus:

2 vajíčka

1/4 šálky kryštáľového cukru

1/4 šálky oleja neutrálnej chuti

1 ČL vanilkového extraktu

190 g 20% kyslej smotany

1/2 šálky polohrubej múky

1/2 šálky semoliny

1 ČL prášku do pečiva

10 ks marhúľ


na hornú vrstvu:

cca 0,5 l marhuľového pyré

0,5 l vody

2 balenia Zlatého klasu

cukor podľa chuti



Príprava
Kroky: 6

Koláčik odporúčam podávať dobre vychladený. Marhule môžete samozrejme nahradiť aj iným ovocím, mne sa sem však veľmi hodia. 

1.

Celé vajíčka vyšľahám s cukrom do svetlej peny a postupne pridám olej a vanilku. Nakoniec vmiešam do cesta kyslú smotanu a múky zmiešané s práškom do pečiva.

2.

Hotové cesto vylejem na vymazaný a múkou vysypaný plech, zarovnám a poukladám naň rozpolené a vykôstkované marhule. 

3.

Pečiem v rúre vyhriatej na 180 stupňov približne 20 - 25 minút alebo do zlatista.

4.

Kým korpus chladne, pripravím puding. Cca 0,5 kg marhúľ vykôstkujem a rozmixujem na pyré. 

5.

Pyré zriedim vodou, privediem ho skoro k varu, vmiešam v troške vody rozmiešané pudingové prášky a varím, kým hmota nezhustne.

6.

Hotový puding vylejem na upečený korpus a nechám dobre vychladiť.

Recept na korups som si vymyslela len tak "za pochodu" podľa toho, čo som mala doma. Ako spodnú vrstvu však môžete upiecť akúkoľvek piškótu, či korpus, ktorý vám chutí. Napríklad polovičnú dávku z môjho tortového korpusu

Ovocie môžete poukladať na hotové cesto a až potom piecť (ako som to urobila ja), alebo ak ho chcete jesť tepelne neupravené, tak marhule poukladajte až na už upečený a vychladnutý korpus a tak ich zalejte marhuľovým pudingom.

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Pečené kváskové buchty

Pečené buchty sú asi u väčšiny z nás taká kysnutá klasika. A je jedno či ich máte radi lekvárové, tvarohové, či makové. Ich kvásková verzia je pre niekoho možno vyšší level, ale stojí za vyskúšanie.

Kváskové panettone

Poznáte Panettone? Je to typické talianske sviatočné sladké pečivo. Obyčajne sa pripravuje z droždia, hrozienok, ale aj kandizovanej citrusovej kôry, či mandlí... Ja som si tento rok vytýčila ako výzvu jeho kváskovú úpravu. I keď je príprava cesta o niečo zdĺhavejšia, nie je to nič náročné a výsledo

Škoricová babka

Tiež máte tak radi všetko škoricové ako my? Nedalo mi to a popri kváskovom pečení chlebíka som sa pustila aj do skladkých kváskových pokusov. Výsledkom je napríklad táto fantastická škoricová babka.

Krehké ovocné košíčky

Jednoduchý a pritom oku lahodiaci osviežujúci letný dezert. Náplň, či zdobenie môžete obmieňať podľa vlastnej fantázie.

Šťavnatý ríbezľový koláč

Toto je jeden z koláčov, ktorý si upečiem vždy, keď mám chuť maškrtiť. Vďaka použitým ingredienciám mám výčitky svedomia o niečo menšie.

Jogurtová panna cotta

Panna Cotta je osviežujúci chladený dezert, podávaný obyčajne s ovocím. Ja som túto obľúbenú letnú pochúťku doplnila malinovou omáčkou a bielym jogurtom. Mňamka! :-)

Ovsené lievance s jablkom

Raz do týždňa si naše deti vypýtajú sladký obed. A obyčajne by to mali byť palacinky. Tento raz som im ale pripravila tieto skvelé ovsené lievance. Jablko im dodá sladkosť, preto pridávať do nich cukor je úplne zbytočné.

Pišingerove rezy

Predstavujem vám moju "modernejšiu" a veľmi nenáročnú verziu slávnej Pischingerovej torty.

Vyskúšajte

Moje receptové inšpirácie.

len z troch ingrediencií

Rýchly slivkový džem

základný recept

Tortový korpus

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

z pomalého hrnca

Trhané bravčové mäso

z kvásku poliš

Domáce bagety

s tvarohom a jahodami

Piškótová roláda

rýchla maškrta

Domáci pribináčik

raňajkové pečivo

Maslové uzlíky

so slivkovým lekvárom

Parené buchty