Best Recipes
dezert nielen na nedeľu

Medový krémeš

Nepoznám "nedeľnejší" dezert ako krémeš. Nehovoriac o tom, keď je domáci. Pripraviť napríklad ten medový je naozaj jednoduché.

na medové pláty:

300 g hladkej múky

70 g práškového cukru

100 g masla

2 PL medu

1 ČL jedlej sódy

1 vajíčko

1 - 2 PL mlieka (podľa potreby)


na vanilkový krém:

1 l plnotučného mlieka

2 ks vanilkového pudingu

250 g masla

cukor podľa chuti


na dokončenie:

500 ml šľahačkovej smotany

cukor na posypanie (nemusí byť)



Príprava
Kroky: 6

1.

Uvarím vanilkový puding podľa návodu na obale. Po zhustnutí ho prikryjem potravinovou fóliou, aby sa na povrchu nevytvorila kôrka alebo koža. Nechám vychladnúť.

Z chladničky vyberiem maslo, aby malo izbovú teplotu, keď ho už budem potrebovať.

2.

Kým puding chladne, pripravím medové pláty. Všetky suroviny (múku, cukor, maslo, med, sódu a vajíčko) dám do kuchynského robota so sekacím nožom a vypracujem cesto. Ak by sa vám zdalo byť trochu suchšie, môžete pridať za lyžicu-dve mlieka.

3.

Cesto rozdelím na dve časti a každú vyvaľkám priamo na papieri na pečenie, na ktorom sa budú piecť. Odpadne mi tak starosť, či sa mi vyvaľkané cesto podarí bezpečne a pekne preniesť na plech. Veľkosť plátu prispôsobujem ráfiku, v ktorom budem samotný krémeš skladať.

4.

Pečiem v rúre vyhriatej na 180 stupňov približne 8 minút. Po šiestich minútach treba cesto sledovať častejšie, aby nebolo veľmi tmavé. Rovnako postupujem aj pri druhom pláte.

5.

Po vychladnutí plátov a pudingu, vymiešam vanilkový krém. Zmäkknuté maslo vyšľahám s cukrom (ja som dala asi 4 lyžice, ale celkové množstvo je na vás) a postupne všľahám vychladnutý puding. Miešam, kým nevznikne hladký krém.

6.

Medové pláty orežem podľa veľkosti ráfika. Ráfik položím na plech a do neho vložím jeden medový plát, naň rovnomerne rozotriem vanilkový krém, vyšľahanú šľahačku a prikyjem druhým medovým plátom. Jemne pritlačím a nechám odležať do druhého dňa.

Príprava domácich medových plátov je vďaka kuchynskému pomocníkovi naozaj blesková. Je škoda kupovať hotové pláty v obchode (najmä ak tie obsahujú ďalších x "zázračných" ingrediencií, aby pláty boli jedlé aj po niekoľkých týždňoch, či mesiacoch).

Skvelé na domácom zákusku je aj to, že jeho sladkosť si určujete sami, podľa vašich preferencií. Ja vanilkový krém sladím naozaj len jemne a šľahačku nesladím vôbec. Rovnako nepoužívam ani žiadne stužovače.
Ak by ste chceli mať v zákusku vyššiu šľahačkovú vrstvu, tak jednoducho vyšľahajte šľahačkové smotany aspoň 3 alebo 4.

Ja som použila ráfik s rozmermi 20x30 cm.

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

z kvásku poliš

Domáce bagety

s tvarohom a jahodami

Piškótová roláda

raňajkové pečivo

Maslové uzlíky

so slivkovým lekvárom

Parené buchty

rýchla maškrta

Domáci pribináčik

s kešu krémom

Power koláčiky