Best Recipes
plnené marcipánom

Opité medovníky

Medovníky patria bez debaty k najtradičnejším vianočným koláčikom. Ja vám tento raz ponúkam ich menej tradičnú, ale nemenej chutnú (ak nie chutnejšiu) "opitú" verziu.

potrebujeme:

medovníkové cesto

marcipán

rum

prírodný trstinový cukor



Príprava
Kroky: 5

Na mojej "starej" stránke ste mohli nájsť recept na medovníky, ktoré som plnila slivkovým lekvárom a poliala čokoládou. Lenka Mančíková (www.zdravepecenie.sk) ma inšpirovala k tejto ich "opitej" verzii. Ak ich vyskúšate, neoľutujete! 

1.

Na prípravu týchto medovníkov použite svoje obľúbené medovníkové cesto (to moje nájdete tu). Jedinou zmenou oproti môjmu pôvodnému receptu robím v tom, že do cesta pridám menej cukru (aj o tretinu), keďže sa medovníky v ňom budú po upečení ešte obaľovať.

2.

Medovníkové cesto vyvaľkám a povykrajujem kolieska (veľkosť nechám na vašom uvážení).  

3.

Na vykrojené koliesko položím kúsok marcipánu a prikryjem ďalším kolieskom. Okraje spojím k sebe. Ak by ste chceli mať istotu, že sa vám počas pečenia nerozlepia, použite ako "lepidlo" bielko. Okraje kolieska, na ktoré ste položili marcipán ním potrite a dobre pritlačte.

4.

Pečiem v rúre vyhriatej na 180 stupňov približne 10 - 13 minút, v závislosti od veľkosti koliesok.

5.

Ihneď po upečení namáčam medovníky do rumu a obaľujem v prírodnom trstinovom cukre.

Alkohol by mal (vraj) časom vyprchať, tak medovníky by teoreticky mohli ochutnať aj deti. Ak by ste im predsa len chceli pripraviť verziu bez alkoholu, tak medovníky ihneď po upečení potrite rozšľahaným vajíčkom (postačí aj bielok) a "namočte" do cukru. 
Vy si však určite pripravte túto rumovú verziu! 😉

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

z kvásku poliš

Domáce bagety

s tvarohom a jahodami

Piškótová roláda

raňajkové pečivo

Maslové uzlíky

so slivkovým lekvárom

Parené buchty

rýchla maškrta

Domáci pribináčik

s kešu krémom

Power koláčiky