Best Recipes
nepečená dobrota

Piškótová jablková torta

Nepečená jablková torta s piškótami je pre mňa typický jesenný dezert. Mnohí si ho isto pamätáte ešte z detstva.

potrebujeme:

cca 500 g jabĺk

šťava z 1/2 citróna

cukor podľa chuti

1 balenie vanilkového pudingového prášku

piškóty



Príprava
Kroky: 4

Táto nepečená dobrota je až smiešne jednoduchá. Jablkové pyré môžete chuťovo povýšiť na vyššiu úroveň napríklad pridaním mletej vanilky, škorice, či badyánu.

1.

Jablká podľa potreby očistím, nakrájam na menšie kocky, podlejem troškou vody a prikryté dusím do mäkka na miernom ohni.

2.

Podľa potreby osladím a dochutím či už škoricou, vanilkou, ... Keď sú jablká mäkké popučím ich vareškou na hrubšiu kašu (my máme radi v torte aj kúsky jabĺk). Prípadne jablká rozmixujte na hladké pyré.

3.

Vanilkový pudingový prášok rozmiešam cca v 2 dcl vody a pridám k rozvareným jablkám. Nechám prevrieť, kým nevznikne hustá jablkovo-pudingová kaša. Ak jablká pustili počas dusenia veľa šťavy, použijem vody menej a naopak. 

4.

Dno, prípadne aj boky tortovej formy vysteliem piškótami, na ktoré rozprestriem polovicu jablkovej zmesi. Na ňu dám ďalšiu vrstvu piškót a opäť jablkové pyré.

 

Na prípravu tohto dezertu sa skvelo hodia napríklad aj jablká, ktoré by sa v súťaži krásy neumiestnili na popredných priečkach. Ak mám jablká "popadané", zvyknem ich ošúpať. Ak však majú peknú šupku, je škoda zbavovať sa jej (teda pokiaľ vám nevadí tá konzistencia v jablkovom pyré). Ja mám vo zvyku pripravovať jablkové pyré aj do zásoby, deti si ho brávajú do školy na desiatu. Prípravu torty si niekedy uľahčím použitím už hotového pyré. Iba ho zohrejem a "uvarím" v ňom vanilkový puding.

Množstvo cukru, či citrónovej šťavy nechám na vás a vašej chuti. Závisí aj od sladkosti jabĺk, ktoré použijete. 

Toto množstvo som použila na prípravu malej tortičky, forma mala priemer cca 15 cm. Moja mamina zvykla povrch torty preliať roztopenou čokoládou. Niekedy podávam tortičku aj s vyšľahanou šľahačkou.

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Slivkové gule

Akékoľvek, nielen slivkové gule sú asi u väčšiny z nás "must have" jedlom, na ktoré sa nesmie zabudnúť v čase dozrievajúceho ovocia.

Broskyňová zmrzlina

Len tri ingrediencie a domácu zmrzlinu máte hotovú za pár minút.

Jogurtová panna cotta

Panna Cotta je osviežujúci chladený dezert, podávaný obyčajne s ovocím. Ja som túto obľúbenú letnú pochúťku doplnila malinovou omáčkou a bielym jogurtom. Mňamka! :-)

Pišingerove rezy

Predstavujem vám moju "modernejšiu" a veľmi nenáročnú verziu slávnej Pischingerovej torty.

Tvarohová torta

Ďalšia z mnohých variácií na nepečené tvarohové dezerty. I keď v tomto prípade som nahradila klasické piškóty pečeným korpusom.

Tvarohové guľky

Tvarohové guľky si pamätám z detstva. Moja babka ich pripravovala so studenou marhuľovou omáčkou. Ja som si vymyslela ich verziu bez cukru, s omáčkou jahodovou. Mňamka! Keď použijete zrelé, prirodzene sladké ovocie, tak naozaj nepotrebujete žiaden cukor.

Jablkové pyré

Nepoznám jednoduchší a chutnejší recept ako je tento. Jablkovú výživu (alebo pyré) pripravujem z domácich jabĺk, bez pridaného akéhokoľvek sladidla. Hodí sa nielen na priamu konzumáciu, ale i na pečenie. Do školy na desiatu, či ako jedlý darček.

Kakaové stromčeky

Kakaové stromčeky sú veľmi milou a efektnou dekoráciou sviatočného stola. A pritom to je "len" linecké cesto s troškou kakaa.

Vyskúšajte

Moje receptové inšpirácie.

jednoducho a rýchlo

Domáce tortilly

s karamelovým krémom

Kokosové laskonky

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

základný recept

Tortový korpus

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka

s domácou žemľou

Domáci hamburger


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.