Best Recipes
plnené marcipánom

Slivkové gule

Akékoľvek, nielen slivkové gule sú asi u väčšiny z nás "must have" jedlom, na ktoré sa nesmie zabudnúť v čase dozrievajúceho ovocia.

potrebujeme:

1/2 litra plnotučného mlieka

50 g masla

štipku soli

400 g polohrubej múky

3 vajíčka

menšie slivky

pravý marcipán (nemusí byť)


na dokončenie:

roztopené maslo

cukor (podľa chuti)

posýpka podľa chuti (mak, tvaroh, orechy, ...



Príprava
Kroky: 9

Tento raz som skúšala gule z odpaľovaného cesta. A musím sa priznať, že ich príprava nie je vôbec taká zložitá, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. A nám dokonca chutili viac ako klasika zo zemiakového cesta.

1.

Mlieko dám spolu s maslom a šitpkou soli do hrnca s dvojitým dnom a nechám zohrievať. 

2.

Keď je mlieko horúce a maslo roztopené, pridám múku a dobre premiešam. Behom chvíľky vznikne hustá kaša, ktorú neustálym miešaním aspoň minútku-dve v hrnci "odpaľujem". Keď sa na dne hrnca začne robiť akoby biely povlak a kaša má tvar gule, cesto odstavím z ohňa a nechám vychladnúť.

3.

Vajíčka vmiešam do kaše po jednom. Každé najskôr poriadne zapracujem do cesta.

4.

Ak by bolo cesto po pridaní všetkých vajíčok veľmi mäkké, či lepkavé, zapracujem do neho ešte ďalšiu múku. V závislosti od druhu múky si môže cesto ešte "vypýtať" aj 50 - 100 g múky naviac.

5.

Hotové cesto rozvaľkám do tvaru obdĺžnika a radielkom nakrájam na 16 štvorcov. Veľkosť a počet guliek závisia od toho, aké veľké, či malé slivky máte, resp. aké hrubé cesto chcete mať okolo ovocia.

6.

Ja som každú slivku zbavila kôstky a nemiesto nej som do každej dala kúsok pravého marcipánu. Tento krok môžete pokojne vynechať.

7.

Na každý štvorček dám slivku a zabalím ju do cesta. 

8.

Hotové guľky varím vo vriacej vode približne 10 minút. 

9.

Podávam poliate roztopeným maslom a rozmrveným farmárskym tvarohom. Kto chce, tak si ich ešte dosladí.

Odpaľovaného cesta sa vôbec nemusíte báť. Dajte si len pozor na to, aby cesto alebo kaša mala cca izbovú teplotu, aby sme do nej mohli začať vmiešavať vajíčka. Ak by bola veľmi horúca, vajíčka sa môžu zraziť.

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Mandľovo-jahodový koláč

Stačí rozmixovať zopár surovín a výborný koláč máte pripravený doslova za pár minút. Ani rúru nemusíte zapínať.

Jahodové tortičky

Recept pôvodne vznikol ako inšpirácia na Valentinske maškrtenie, ale pripraviť ho môžete kedykoľvek máte chuť. Nielen na Valentína.

Piškótová jablková torta

Nepečená jablková torta s piškótami je pre mňa typický jesenný dezert. Mnohí si ho isto pamätáte ešte z detstva.

Broskyňová zmrzlina

Len tri ingrediencie a domácu zmrzlinu máte hotovú za pár minút.

Jogurtová panna cotta

Panna Cotta je osviežujúci chladený dezert, podávaný obyčajne s ovocím. Ja som túto obľúbenú letnú pochúťku doplnila malinovou omáčkou a bielym jogurtom. Mňamka! :-)

Pišingerove rezy

Predstavujem vám moju "modernejšiu" a veľmi nenáročnú verziu slávnej Pischingerovej torty.

Tvarohová torta

Ďalšia z mnohých variácií na nepečené tvarohové dezerty. I keď v tomto prípade som nahradila klasické piškóty pečeným korpusom.

Tvarohové guľky

Tvarohové guľky si pamätám z detstva. Moja babka ich pripravovala so studenou marhuľovou omáčkou. Ja som si vymyslela ich verziu bez cukru, s omáčkou jahodovou. Mňamka! Keď použijete zrelé, prirodzene sladké ovocie, tak naozaj nepotrebujete žiaden cukor.

Vyskúšajte

Moje ďalšie inšpirácie.

s medvedím cesnakom

Špenátové palacinky

fašiangová dobrota

Kysnuté šišky

s domácou žemľou

Domáci hamburger

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka

základný recept

Tortový korpus


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

chrumkavá chuťovka

Bryndzové tyčinky

zeleninová nátierka

Muhammara

s kúskami čokolády

Tekvicové sušienky

bez vajíčka

Kefírové langoše

so slivkami

Makový slimák

so štipkou kardamónu

Škoricové muffiny

so snehovou čapicou

Jemná tvarohová torta

jemná a nadýchaná

Kysnutá kakaová bábovka

s čokoládovou polevou

Acidkový koláč

so žĺtkovým krémom

Mandľová torta