Best Recipes
zdravá maškrta

Slivkový koláč s vločkami

Jednoduchý, rýchly koláč plný čerstvého ovocia, do ktorého som pridala celozrnné špaldové vločky a otruby. Pre niektorých ochutnávačov to bola prekvapivá, ale veľmi chutná kombinácia chutí.

potrebujeme:

1/4 šálky otrúb

3/4 šálky celozrnných špaldových vločiek

1 šálku celozrnnej špaldovej múky

1 šálku hladkej špaldovej múky

2 PL prírodného trstinového cukru

štipku soli

200 g masla

slivky

mletú škoricu

slivkový džem



Príprava
Kroky: 7

Toto je presne ten druh koláčov, ktoré mám rada. Tenké, chrumkavé cesto, šťavnaté ovocie a minimum cukru.

1.

Cesto na korpus pripravím veľmi jednoducho. V kuchynskom robote so sekacím nožom najskôr trochu premixujem otruby s vločkami, aby boli o niečo jemnejšie. Pridám obe múky, štipku soli, cukor a na kocky pokrájané studené maslo.

2.

Pomocou pulzného tlačidla všetky suroviny rozmixujem, až kým mi nevznikne jednotné cesto.

3.

Takto pripravené cesto vysypem do koláčovej formy. Ja som použila priemer cca 24 cm. Formu nie je potrebné ničím vymazať, ani vysypať.

4.

Prstami cesto rovnomerne utľapkám a vytvarujem okraje. Dno korpusu popichám vidličkou alebo nožíkom. Dám aspoň na pol hodinu do chladničky.

5.

Rúru vyhrejem na 200 stupňov a vychladený korpus v nej pečiem 15 minút.

6.

Po vychladnutí korpusu naň poukladám slivky, ktoré posypem mletou škoricou a trochou cukru (podľa sladkosti sliviek). Pečiem ďalších 30 minút.

7.

Ihneď po upečení potriem ešte horúci koláč slivkovým džemom.

 

Ak nemáte doma otruby, pokojne ich vynechajte alebo nahraďte ďalšími vločkami, či vločkami ovsenými, kamutovými, pohánkovými, ...alebo ich mixom.
Pokiaľ by ste chceli použiť menšiu koláčovú formu alebo by ste chceli korpus o niečo tenší, odložte si časť cesta (cca 1/4) bokom a rozdrobte ho na poukladané slivky ako mrveničku. V takomto prípade by som najskôr potrela slivkovým džemom predpečený korpus a až potom naň poukladala slivky (a na povrch sliviek rozdrobila cesto).

Sladkosť koláča si "regulujete" sami. Ak by ste mali kyslejšie slivky, ich posypanie cukrom by som určite nevynechala. Slivkový džem im rovnako dodá ďalšiu sladkosť. 

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Citrónovo-makový chlebíček

Zbožňujem kombináciu citrónovej šťavy a maku. Tento jednoduchý koláčik je práve vďaka citrónom veľmi vláčny a poteší tak návštevu, ako aj deti, keď si ho nájdu v škole v desiatovom boxe.

Marhuľové rezy

Podobný koláčik si pamätám z detstva. Namiesto pátrania po jeho recepte som trochu zaimprovizovala a "vymyslela" som si svoj vlastný.

Pečené kváskové buchty

Pečené buchty sú asi u väčšiny z nás taká kysnutá klasika. A je jedno či ich máte radi lekvárové, tvarohové, či makové. Ich kvásková verzia je pre niekoho možno vyšší level, ale stojí za vyskúšanie.

Kváskové panettone

Poznáte Panettone? Je to typické talianske sviatočné sladké pečivo. Obyčajne sa pripravuje z droždia, hrozienok, ale aj kandizovanej citrusovej kôry, či mandlí... Ja som si tento rok vytýčila ako výzvu jeho kváskovú úpravu. I keď je príprava cesta o niečo zdĺhavejšia, nie je to nič náročné a výsledo

Škoricová babka

Tiež máte tak radi všetko škoricové ako my? Nedalo mi to a popri kváskovom pečení chlebíka som sa pustila aj do skladkých kváskových pokusov. Výsledkom je napríklad táto fantastická škoricová babka.

Piškótová jablková torta

Nepečená jablková torta s piškótami je pre mňa typický jesenný dezert. Mnohí si ho isto pamätáte ešte z detstva.

Cviklové brownies

Doslova kultový čokoládový koláč - brownie(s), poznajú asi všetci. Ja som tentoraz skúsila jeho o niečo nezvyčajnešiu verziu. Cviklové brownies zjedli u nás hlavne chlapi a bez frflania!

Slivkové gule

Akékoľvek, nielen slivkové gule sú asi u väčšiny z nás "must have" jedlom, na ktoré sa nesmie zabudnúť v čase dozrievajúceho ovocia.

Vyskúšajte

Moje receptové inšpirácie.

s krevetami

Polievka Tom Yum

s granátovým jablkom

Brokolicový šalát

základný recept

Tortový korpus

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka

s tvarohom a ovocím

Narodeninová torta


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

s džemom a nugátom

Pišingerove rezy

cícerová chuťovka trochu inak

Bylinkový falafel

základný recept

Majonézový dresing