Best Recipes

Linecké pečivo trochu inak

tipy a trikyVeronika
Linecké pečivo sa zrejme u väčšiny z nás spája s Vianocami. Každá rodina má svoje "must have", čo sa sviatočného pečenia týka. U nás nesmú chýbať džemom zlepované linecké kolieska (či hviezdničky, kvetinky) a medovníky.

Nie každý má však dostatok času, či trpezlivosti na ich prípravu. I keď nie je nijako náročná, predsa len si vyžaduje svoj čas. Vaľkanie, vykrajovanie a následné zlepovanie džemom nám niekedy zaberú aj dva dni. Jeden deň pečieme, druhý deň zlepujeme. 

Ak by ste si chceli toto krehké pečivo pripraviť v "zrýchlenej" verzii, mám pre vás jeden tip.

Cesto na linecké koláčiky vyvaľkajte do tvaru obdĺžnika. Okraje môžete zarovnať ozdobným (vlnkovým) radielkom, ale nie je to podmienka. Do stredu vyvaľkaného cesta dajte vami vybraný džem a rozotrite ho tak, aby vám zostali okraje cesta voľné. Tie preložte na časť rozotretého džemu a pečte vo vyhriatej rúre do zlatista. Po upečení a vychladnutí krájajte na jednotlivé rezy. 

Veľkosť obdĺžnika si zvoľte podľa toho, aké veľké (široké) výsledné rezy chcete. Keďže ide naozaj o krehké pečivo, odporúčam to s jeho veľkosťou neprehánať, aby sa nakrájané rezy nelámali.

Na stránke nájdete hneď niekoľko receptov na linecké pečivo, ktorými sa môžete nechať inšpirovať:

Linecké pečivo
Ovsené linecké koláčiky
Linecké pečivo bez múky
Kakaové stromčeky

 

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Perníková roláda

Ak nemáte trpezlivosť, či čas na vykrajovanie a ozdobovanie medovníkov, mám tu pre vás jeden skvelý recept. Perníková roláda plnená slivkovým lekvárom urobí na sviatočnom stole možno ešte väčšiu parádu.

Marcipánové guľky

Ak máte radi marcipán tak ako my, tak teraz si prídete na svoje. Tieto guľky sú vďaka použitým surovinám možno trošku nezvyčajné, ale všetci ochutnávači sa zhodli na jednom: sú fantastické!

Mandľové sucháre

Mandľové sucháre patria k nášmu obľúbenému sviatočnému pečivu. Tieto úžasne chrumkavé kúsky sa hodia tak ku káve, ako i k horúcemu čaju.

Parížske rožky

Parížke rožky patria k tým sviatočnejším dezertom. Ich príprava síce pozostáva s niekoľkých krokov, nie je však nijako náročná.

Domáci vanilkový extrakt

Vanilkový extrakt patrí v mojej kuchyni k často používaným ingredienciám. Už roky nepoužívam žiadne esencie, arómy, či vanilkový alebo vanilínový cukor, ale voňavý domáci extrakt z pravej vanilky.

Martinské rožky

Ako už samotný názov napovedá, ide o pečivo, ktoré sa zvyklo (a niekde ešte stále zvykne) piecť na Martina. Pečú sa tak z kysnutého, ako aj z krehkého cesta.

Tekvicové sušienky

Voňavé, korenené a vďaka tekvici vláčne sušienky ako stvorené v chladnejších dňoch k šálke horúceho čaju.

Bezé roláda

Recept pre prípad, kedy máte či už v chladničke alebo v mrazáku väčšiu zásobu bielkov a neviete čo s nimi.

Vyskúšajte

Moje ďalšie inšpirácie.

bez vajíčka

Kefírové langoše

so slivkami

Makový slimák

so štipkou kardamónu

Škoricové muffiny

so snehovou čapicou

Jemná tvarohová torta

s domácou žemľou

Domáci hamburger

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka

základný recept

Tortový korpus


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

jemná a nadýchaná

Kysnutá kakaová bábovka

s mandľovým maslom

Mandľovo-jahodový koláč

s čokoládovou polevou

Acidkový koláč

so žĺtkovým krémom

Mandľová torta

s maslovým krémom

Vanilkové tortičky

so slaným karamelom

Krtkova torta